Samospráva

Nitrianska župa opäť POHORELA: V rebríčku transparentnosti je posledná!

Transparency predstavil rebríček otvorenosti slovenských samosprávnych krajov. Nitrianska župa je na chvoste.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska župa opäť POHORELA: V rebríčku transparentnosti je posledná!
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Najtransparen­tnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.

Vyplýva to z rebríčka transparentnosti vyšších územných celkov (VÚC), ktorý zostavilo Transparency International Slovensko (TIS).

Prečítajte si tiež

V čom zaostáva?

Trenčiansky kraj zvíťazil tretíkrát, získal v hodnotení 80 percent. Na konci je s 58 percentami Nitriansky kraj, ktorý podľa TIS skončil v mnohých oblastiach podpriemerne.

Hodnotených bolo 11 oblastí. Plný počet bodov získal NSK v kategórii Zariadenia sociálnych služieb. Najhoršie Transparency hodnotí mediálnu politiku a účasť verejnosti na rozhodovaní, ktoré dopadli „hlboko pod priemerom“.

„Nezverejňujú takmer žiadne informácie o predajoch a prenájmoch svojho majetku, v Nitrianskom samosprávnom kraji je úroveň župných novín jedna z najslabších,“ priblížil riaditeľ TIS Michal Piško.

Nitriansky VÚC ako jediný doteraz nezverejňuje videozáznamy z rokovania zastupiteľstva.

Spôsob hodnotenia

Otvorenosť samospráv merala TIS pomocou 135 indikátorov. Hodnotila napríklad, ako kraje nakladajú s financiami, ako pristupujú k zverejňovaniu informácií o predaji a prenájme svojho majetku či k prerozdeľovaniu dotácií a grantov.

Merali tiež mieru účasti verejnosti na rozhodovaní, dopravnú a personálnu politiku, ako aj podniky a organizácie VÚC. Pri zostavovaní rebríčka vychádzali z vyše desiatich zdrojov od webových stránok krajov, cez dotazník zaslaný úradom, krajské médiá až po informácie z portálov Úradu pre verejné obstarávanie či Registra partnerov verejného sektora.

Skóre transparentnosti stúplo vo všetkých krajoch. Z výsledkov vyplýva, že za posledné dva roky sa zlepšil spôsob informovania o krajských firmách a organizáciách prostredníctvom webov samosprávnych krajov vrátane zverejňovania ich výročných správ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

TRENČIANSKA ŽUPA ZOSTÁVA LÍDROM TRANSPARENTNOSTI, HOCI UŽ LEN TESNE 😉 Po niekoľkých mesiacoch intenzívnej práce sme dnes...

Posted by Transparency International Slovensko on Monday, May 16, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM