Rastislav Búgel Kultúra

Nitrianska tanečná skupina s úspechom: Stanzi získala zlato na Majstrovstvách sveta!

Nitrianska tanečná skupina Stanzi sa opäť po roku presadila v svetovej konkurencii. Z Majstrovstiev sveta v Poreči si tanečníci odniesli zlato.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska tanečná skupina s úspechom: Stanzi získala zlato na Majstrovstvách sveta!
Zdroj: Dnes24.sk

Na to, aby sa tanečníci zo Stanzi mohli zúčastniť Finále MS v Poreči, museli prejť medzinárodným kvalifikačným semifinále, ktoré sa konalo v Piešťanoch v marci 2015. Zúčastnili sa na ňom tanečníci zo Slovenska a okolitých štátov. Ďalšie semifinálové kvalifikačné kolá sa konali postupne v ďalších 9 krajinách v Európe a Afrike. Tanečné školy mali možnosť predviesť to najlepšie pred medzinárodnou porotou z celého sveta, vrátane porotcov z USA. Všetky tanečné choreografie, ktoré získali dostatočný počet bodov sa kvalifikovali na svetové finále, ktoré sa uskutočnilo v chorvatskom Poreči.

„Ani sme netušili, že cestujeme na Majstrovstvá sveta Dance Star do chorvátskeho Poreču po víťazstvo, “zhodnotila s úsmevom trénerka Peťa Eršeková výkony svojich zverencov z tanečnej skupiny Stanzi, ktorá pôsobí pri základnej umeleckej škole ARS Studio v Nitre od roku 2012.

Na MS sa porote denne predstavilo okolo 350 choreografii v rôznych tanečných štýloch, ako je balet, jazz, scénika, muzikálové tance, akrobatické tance, hip hop a iné. Tancovalo sa súbežne v 2 tanečných halách počas 4 dní. Vyhlásenie výsledkov sprevádzali slzy radosti a šťastia, a s krásnymi trofejami sa vrátili domov na Slovensko. Okrem týchto úspešných majstrovstiev sveta čaká na tanečníkov súboru Stanzi ďalšia veľká výzva a to účasť na majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať koncom júna 2015 na Balatone v Maďarsku.

„Sme veľmi hrdí, že sa nám týmto spôsobom podarilo zviditeľniť nielen naše tanečné umenie, ale aj mesto Nitra ako aj celé Slovensko. Veľké ďakujem patrí tanečníkom súboru za ich úsilie a snahu, pánovi riaditeľovi Ars Studia Martinovi Lacovi, spoločnosti Nitravel a jej úžasným šoférom, že nás vždy v zdraví privezú domov a v neposlednom rade všetkým obetavým rodičom,“ povedala trénerka Peťa Eršeková.

Súbor podal skvelé výkony a vo svojich tanečných kategóriách sa umiestnili nasledovne:

  • kategória juniorky, skupina B, názov choreografie: „Nájdenie stratenej dcéry“ – 1.miesto
  • kategória deti, skupina B, názov choreografie: „Symfónia“ – 2.miesto
  • kategória deti, skupina A, názov choreografie: „Cesta do Ameriky“ – 2.miesto

Foto: STANZI

Nitrianska tanečná skupina s úspechom: Stanzi získala zlato na Majstrovstvách sv
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM