Hokej

Nitrianska hokejová LEGENDA oslavuje: Jozef Stümpel má 50 rokov

Je jedným zo zlatej generácie slovenského hokeja, v roku 2002 v Göteborgu získal historický titul majstra sveta. V stredu 20. júla oslávi 50. narodeniny legendárny slovenský hokejový útočník Jozef Stümpel.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska hokejová LEGENDA oslavuje: Jozef Stümpel má 50 rokov
7
Galéria

„Za najväčší úspech určite pokladám MS v Göteborgu. Potom samozrejme každé víťazstvo mužstva, keď sa mi darilo, keď padali góly a boli nahrávky. Vždy keď sme niečo dosiahli, tak to bol pre mňa úspech,“ vyznal sa pri príležitosti svojho jubilea pre TASR Stümpel.

Nerozlučná dvojica so Žigom

Narodil sa 20. júla 1972 v Nitre, kde aj hokejovo vyrastal. Dres prvého tímu „corgoňov“ si obliekol už ako 17-ročný. Aj vďaka jeho talentu postúpila vtedajšia Plastika Nitra (dnes HK Nitra) z 1. slovenskej národnej hokejovej ligy do najvyššej česko-slovenskej súťaže. Tu vytvoril legendárnu útočnú dvojicu so Žigmundom Pálffym, s ktorým sa neskôr stretol aj v NHL v klube Los Angeles Kings a tiež v slovenskej reprezentácii.

„Mojimi vzormi boli Dárius Rusnák s Igorom Libom. V útoku sa mi určite najlepšie hralo so Žigom a to či už v reprezentácii alebo v LA Kings. Dobre sa mi hralo aj s Ľubomírom Višňovským. Višňa bol obranca, ale to bolo iné,“ vysvetlil Stümpel.

Ako 19-ročného ho v roku 1991 draftoval zo 40. miesta klub NHL Boston Bruins.

Debut v najprestížnejšej lige si v drese „medveďov“ odkrútil v sezóne 1991/1992. Odohral však iba štyri zápasy a väčšinu sezóny absolvoval v najvyššej nemeckej súťaži za EC Kolín. V ročníkoch 1995/1996 a 1996/1997 už patril medzi najlepších hráčov Bostonu.

Zo zámoria do KHL

Posledným Stümpelovým pôsobiskom v zámorí bol tím Florida Panthers, v ktorom bol tri sezóny (2005/2006, 2006/2007, 2007/2008). Celkovo v NHL odohral 1012 zápasov, strelil v nich 202 gólov a pridal 505 asistencií.

Počas výluky v profilige v sezóne 2004/2005 bol spoločne s Pálffym v českom extraligovom mužstve HC Slavia Praha. V rokoch 2008 až 2012 rozdával Stümpel, prezývaný „Stampy“, presne časované prihrávky v KHL, kde vystriedal niekoľko klubov. Dve sezóny pôsobil v kazašskom Baryse Astana, jednu sezónu strávil v bieloruskom Diname Minsk i v Spartaku Moskva. V KHL dovedna odohral 178 zápasov, strelil 37 gólov a 93-krát asistoval.

Prečítajte si tiež

Návrat domov

Po anabázach v NHL a KHL sa vrátil do Nitry, kde pôsobil štyri sezóny. Už v prvej (2012/2013) patril k oporám mužstva. Nitra sa prebojovala do finále play off slovenskej extraligy, v ktorom podľahla Košiciam. Stümpela po finálových zápasoch vyhlásili za najužitočnejšieho hráča vyraďovacej časti.

Reprezentačná kariéra nitrianskeho rodáka sa začala ešte v čase bývalého Československa. S juniorskou reprezentáciou v roku 1990 získal bronzovú medailu na majstrovstvách Európy do 18 rokov. O rok neskôr dosiahol rovnaký úspech na MS do 20 rokov.

Slovensko reprezentoval na ôsmich MS a troch ZOH. V Göteborgu 2002 dopomohol reprezentácii k historickému titulu majstra sveta. Bronzovú medailu vybojoval nasledujúci rok vo Fínsku, kde sa s Pálffym stali víťazmi kanadského bodovania celého turnaja, keď obaja nazbierali pätnásť bodov. Patril aj k oporám na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde Slovensko skončilo na štvrtom mieste. Stümpel si pripísal gól a štyri asistencie.

Milovaný hokejbal

Jeden z najlepších slovenských centrov je aj vyznávač hokejbalu. V roku 1999 vo Zvolene sa spoločne s Pavlom Demitrom stali majstrami sveta. Od októbra 2012 bol prezident Slovenskej hokejbalovej únie (SHbÚ), kde po takmer 10 rokoch skončil. V novej sezóne bude pôsobiť ako asistent trénera pri slovenskej hokejovej reprezentácii do 18 rokov.

Stümpel podľa vyjadrenia pre TASR plánuje osláviť jubileum v rámci príjemného posedenia v kruhu rodiny, známych a kamarátov. Spolu s manželkou Martinou vychovávajú dcéry Kali a Freu a syna Olivera.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM