Správy

Nitre nedá pokoj tento banner: Čo znamená a kto hľadá Eugena Gudernu? FOTO

Na viacerých frekventovaných miestach v Nitre stojí pár dní nový banner. Na všetkých je rovnaký nápis. Čo znamená a kto ho tam umiestnil?

Ilustračný obrázok k článku Nitre nedá pokoj tento banner: Čo znamená a kto hľadá Eugena Gudernu? FOTO
7
Galéria

Do redakcie nám prišli viaceré fotografie bannerov s rovnakým nápisom a s tou istou otázkou, o čo ide? Výrazný červený banner s nápisom Kam sa stratil Eugen Guderna ste videli na rôznych lokalitách v Nitre.

Fotografie ste nám poslali z Chrenovej, Klokočiny, ale aj z Pyramídy.

Prečítajte si tiež

Kto ich rozmiestnil?

Za rozmiestnením týchto nevšedných bannerov stojí Artur Bekmatov, ktorý je tiež predsedom hnutia Socialisti.sk. Ako nám povedal, za touto iniciatívou stojí on osobne a nie jeho hnutie.

„Spolu s niekoľkými obyvateľmi mesta a okolia sme pripravili petíciu Vráťme Nitre Gudernu, ktorej cieľom je znovuosadenie pamätníka tohto antifašistu,“ vysvetlil Bekmatov.

Kto bol Eugen Guderna?

Eugen Guderna bol slovenský protifašistický bojovník, ktorý zomrel v roku 1945 v koncen­tračnom tábore v Mauthausene. Narodil sa v Nitre 31. marca 1921.

„Eugen Guderna odišiel spod Zobora do Bratislavy, kde pracoval ako úradník v káblovke. Po začiatku vojny sa zapojil do odbojovej činnosti a mal len 20 rokov, keď sa v jeho byte tlačili ilegálne noviny Mor ho! Neskôr sa zapájal do organizovania ozbrojených oddielov, zhromažďovania zbraní a prípravy sabotáží,“ píše Bekmatov na sociálnej sieti.

V januári 1942 ho zatkli a v roku 1943 odsúdili na 5 rokov väzenia. Vo väzení bol až do februára 1945, kedy ho spolu s ďalšími politickými väzňami odovzdali Nemcom.

„V tomto transporte boli napríklad aj Dragutin Šmidke – syn predsedu ilegálnej SNR Karola Šmidkeho, či Štefan Dubček, otec Alexandra Dubčeka,“ uvádza Bekmatov.

Guderna bol v roku 1945 vyznamenaný Radom SNP II. tr. In memoriam. V Bratislave aj v Nitre mal niekoľko pamätníkov. Jeho meno nieslo aj gymnázium na Piaristickej ulici. Zmenilo sa to po roku 1989.

„V júni 1991 pamätník mladého antifašistu z priečelia budovy zmizol. Gymnázium sa neskôr muselo presťahovať a ulica sa premenovala. Eugena Gudernu od tých čias v Nitre nepripomína nič,“ dodáva Bekmatov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

NASTAL ČAS NA REHABILITÁCIU EUGENA GUDERNU V NITRE Dnes sme odštartovali petíciu za znovuosadenie pamätnej tabule...

Posted by Artur Bekmatov on Tuesday, May 31, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM