Rastislav Búgel Kultúra

Nitrania sa budú lúčiť so zimou tradične: Do rieky hodia Morenu

V Nitre sa so zimou rozlúčime tradične. Folklórny program a sprievod k rieke tak podľa tradícií uzavrie zimnú kapitolu.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania sa budú lúčiť so zimou tradične: Do rieky hodia Morenu

Tradičná rozlúčka so zimou

Kultúrny program popretkávaný vystúpeniami folklórnych súborov odoženie tohtoročnú zimu podľa tradícií. Kultúrny program ponesie názov Kvetná nedeľa, kde si kľúče podela. Počas neho sa predstavia detské folklórne súbory Borinôčka a Sílešánek. Okrem toho si svoj program pripravili súbory Borinka a Furmani. Podujatie sa uskutoční na Kvetnú nedeľu 24. marca.

Morenu hodia do rieky

Koncert bude trvať približne jednu hodinu. Po ňom sa o 16:00 hodine uskutoční sprievod ku rieke. Pri moste pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite si všetci zúčastnení zaspievajú pieseň Nesieme Morenu, v oleji smaženú. Napokon svorne tento symbol zimy hodia do rieky Nitry a ukončia tak tradičným spôsobom pôsobenie zimného obdobia.

Čo ste (možno) nevedeli:

„Morena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Tradičným rituálom praktikovaným aj dnes je vynášanie Moreny a jej upálenie alebo utopenie. Najčastejšie sa hádže z mosta alebo zo skaly. Je veľmi zaujímavé, že napriek tisícročnému potláčaniu pohanských rituálov sa dodnes zachoval jeden z nich vo veľmi živom zvyku vynášania Moreny,“ informuje wikipedia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM