Správy

Nitrania reagujú na lockdown: Cítime sa byť oklamaní, stojíme v zime ako DOBYTOK

V nitrianskych uliciach panuje smútok i hnev. Mnohé prevádzky museli zatvoriť a pred potravinami sa tvoria rady.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania reagujú na lockdown: Cítime sa byť oklamaní, stojíme v zime ako DOBYTOK
8
Galéria

Od štvrtka platí celoštátny lockdown a prísne obmedzenia, ktoré zatvorili aj viaceré prevádzky pod Zoborom.

Otvorené už môžu byť iba predajne poskytujúce základné služby a potreby. Tie fungujú v režime základ pre všetkých obyvateľov.

Okrem toho je obmedzený aj počet zákazníkov v obchode. Na jedného zákazníka musí pripadať najmenej 25 štvorcových metrov.

Reakcie ľudí

Kvôli kapacitným obmedzeniam sa pred viacerými obchodmi v Nitre opäť tvorili rady ľudí. Z reakcií oslovených občanov, je jasné, že nové opatrenia sa mnohým nepáčia.

„Je zima a my musíme stáť vonku v rade ako dobytok, kým na nás príde rad. Opäť tu máme opatrenia bez hlavy a päty,“ povedal nám pán, čakajúci v rade pred jednou z prevádzok veľkého reťazca.

„Do zahraničia môžeme ísť beztrestne, no do malej predajne oblečenia nie. Veľké reťazce otvorené a malí podnikatelia padajú na hubu. Kto toto vymýšľa? Veď to nemá logiku…“ prezradil svoj názor ďalší z čakajúcich.

Oslovili sme aj slečnu, ktorá čakala pred vstupom do lekárne. „Rodičia sedia na homeoffice a čakajú, kým im deti prinesú covid zo školy? Áno, situácia je vážna, no opatrenia by museli dávať nejaký zmysel. Aj tu, človek čaká v rade v zime. To, že prechladne, nikoho nezaujíma. Najviac ma hnevá, že pred pár dňami začali platiť obmedzenia pre nezaočkovaných a o pár dní je zase všetko inak,“ povedala.

Neskrýva obavy

Lockdown najviac zasiahol menších podnikateľov. Ani tí neskrývajú hnev a sklamanie. „Prišla som iba zabezpečiť prevádzku, vybrať veci z chladničky a idem domov,“ prezradila nám pani, ktorá práve zamykala malý obchodík.

Pre sprísnenie opatrení má pochopenie, ale cíti sa byť oklamaná. „Viete, situácia je zlá. Zdravotníkom to nezávidím. Človeka až zamrazí, keď vidím, ako pribúdajú úmrtia a hospitalizácie. Ale na rovinu, cítim sa dotknutá a možno by sa dalo povedať, že aj oklamaná. Dala som sa očkovať. Z jednej strany, aby som chránila seba a svoju rodinu, ale nech nás tu vláda potom nebalamutí, že očkovaní budú žiť bez obmedzení, keď, ako sám vidíte, aj tak musím zatvoriť svoj obchod,“ povedala so smútkom v hlase a dodala: „Čo s nami bude? Vraj na dva týždne. Ja to skôr vidím, že z dvoch týždňov budú tri mesiace.“

Predajne, ktoré môžu byť počas lockdownu otvorené, nájdete na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Lockdown v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM