Správy

Nitrania, nezľaknite sa! Nad hlavou nám budú prelietavať DRONY

Počas najbližších dvoch týždňov budete môcť vo vzduchu nad Nitrou vidieť drony. Budú zberať dáta pre technickú evidenciu miestnych ciest.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania, nezľaknite sa! Nad hlavou nám budú prelietavať DRONY
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Ide o zákazku mesta, spracovateľom je súkromná spoločnosť, ktorá na zber dát použije okrem iného aj súpravu dvoch dronov. Jeden bude prelietavať nad okrajovými časťami Nitry, druhý nad sídliskami a centrom mesta," informoval nás hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Kde bude lietať?

Monitoring ciest sa bude vykonávať hlavne počas dní s pekným a stabilným počasím. Ako dodal Tomáš Holúbek, zber údajov o miestnych komunikáciách pre pasportizáciu ciest potrvá približne dva týždne.

V prípade priaznivého počasia môžeme vidieť dron v piatok nad Kalváriou, Krškanmi, Čermáňom II. a Klokočinou I. V sobotu ho ľudia uvidia nad Klokočinou II., Dražovcami a v oblasti nad nemocnicou na Zobore.

Prečítajte si tiež

Bezpečná technológia

„Drony pozbierajú údaje nielen o cestách, ale aj o parkoviskách vo vlastníctve mesta Nitra a o verejných priestranstvách, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych ciest. Výsledkom zberu dát bude podrobná snímka miestnych ciest vo vysokom rozlíšení, ktorá pomôže lepšie analyzovať súčasný stav cestnej siete na území Nitry," informoval nás hovorca mesta.

Ako prezradil Holúbek, obyvatelia nemusia mať z dronu žiadne obavy.

„Ide o najbezpečnejší dron na trhu so zdvojenými kritickými systémami, ktorý je schopný aj letu bez jedného motora. Dron má tiež padák pre vyššiu bezpečnosť, ktorý je nad intravilánom v tejto kategórii povinný. Je tiež vybavený senzormi pre detekciu prekážok v každom smere, má tiež schopnosť kopírovať terén a je vybavený odpovedačom pre schopnosť vidieť a byť videný pre okolitú letovú prevádzku," prezradil Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM