Monika Földešiová Futbal

Nitrania chcú prilákať diváka

Slovenský futbalový klub FC Nitra sa pred novou sezónou Corgoň ligy 2011/2012 posilnil a hodlá v nej predvádzať atraktívny futbal, ktorý by do hľadiska pod Zobor prilákal väčší počet divákov. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia

Nitrania boli na prestupovom trhu nevídane aktívni. V nedávnych dňoch sa vedeniu do mužstva hlavného trénera Cyrila Stachuru podarilo priviesť trojicu hráčov Igora Držíka, Jána Čirika a Vratislava Gajdoša, Arnold Šimonek sa z hosťovania vrátil už dávnejšie a v štádiu riešenia je aj príchod legionára z Juhoafrickej republiky. „Po dlhšom období sa nám podarilo angažovať niekoľko nových hráčov, ktorí by mali zatraktívniť hru a zvýšiť kvalitu i konkurenciu v mužstve. Predpokladáme, že prispejú k úspešným výsledkom klubu a s ich pomocou sa dopracujeme k výsledkom a výkonom, ktoré pritiahnu divákov na štadión. Takto to vníma predstavenstvo klubu a aj tréneri. Sme v očakávaní, ako dopadne už prvý zápas,“ povedal generálny manažér klubu Jozef Petráni.
Zmeny sa dotkli nielen hráčskeho kádra, ale zasiahli aj štruktúry klubu. Z doteraz trojčlenného predstavenstva klubu odišiel Marián Valenta. „Bolo to jeho slobodné rozhodnutie, ktoré nechcem komentovať. Aj takéto zmeny sú súčasťou našej práce. Som rád, že k nám prišiel pán Barborík, ktorý sa vracia po ročnej odmlke a bude pracovať s mládežou. Novými trénerskými posilami sú aj páni Bartoš, ktorý bude viesť U 19 a Babinec, ktorý bude mať na starosti U 16. Všetci majú najvyššie trénerské vzdelanie a preto môžeme hovoriť o posilnení aj v tomto prípade,“ dodal Petráni.
Citlivou témou bývajú financie, no ani tu nemá nitriansky klub vážne ťažkosti. „Ekonomicky sme stabilizovaní a veríme, že sa to prejaví aj na výsledkoch. Rozpočet sa pohybuje v podobných číslach ako v predošlých rokoch. V praxi to znamená, že sa pohybujeme okolo 1,3 milióna eur,“ prezradil generálny manažér klubu.
V minulej sezóne Nitrania obsadili ôsmu priečku, tentoraz by sa radi videli vyššie. „Môžeme hovoriť o vyšších ambíciách, no alarmujúci bol najmä počet fanúšikov, ktorí chodili na zápasy v závere minulej sezóny. Treba s tým niečo robiť nielen v Nitre, ale na celom Slovensku. Hlavne toto by nás malo trápiť a hlavne v tejto oblasti by sme sa chceli zlepšiť. Verím, že sa bude zvyšovať dôvera verejnosti voči futbalu, zaželal si Petráni.
Nitrania odštartujú novú sezónu na pôde Banskej Bystrice. Zápas je na programe už v najbližšiu sobotu o 17.30 h. "Už v mužstve cítiť, že to začína. Viac sa koncentrujeme, žijeme začiatkom ligy. V Bystrici sme naposledy vyhrali, preto si myslím, že domáci budú mať istý rešpekt. Bol by som rád, keby sme tento výsledok zopakovali,“ uviedol kapitán FC Róbert Rák. Vyhlásený kanonier a jeden z najskúsenejších hráčov Nitranov netají spokojnosť s príchodmi nových hráčov. Šimonek či Držík sú známe mená, posilnenie dôležitého stredu poľa predstavuje príchod odchovanca Vratislava Gajdoša. „Osobne môžem vysloviť maximálnu spokojnosť s príchodmi. Nepamätám si, že by sa v Nitre takto posilňoval káder. Je to znakom šikovnosti trénerov a manažérov,“ dodal Rák.
Nitra odohrala v príprave šesť duelov – so Senicou 2:2 (góly Nitry Mikuš, Šimonek) a Senica 0:0, s Vasas Budapešť 0:2, s Bohemians 1905 1:5 (Rák), s Mattersburgom 0:0 a so Sencom 2:0 (Kolár, Rák).

pohyb v kádri:
príchody: Šimonek (návrat z hosťovania v Jihlave), Držík (hosťovanie z Bohemians 1905), Gajdoš (hosťovanie zo Slovana Liberec), Čirik (hosťovanie zo Šaľe), N'Tuli (v štádiu riešenia)
odchody: Áč (hľadá si nagažmán), Glenda (v štádiu riešenia), Schulmeister (Holandsko)

aktuálny káder FC Nitra:
brankári: Lukáš Hroššo, Martin Chudý, Matej Kopecký
obrancovia: Marián Kolmokov, Martin Tóth, Ján Harbuľák, Petr Kaspřák, Igor Kotora, Ján Čirik, Lukáš Zelenický
strednopoliari: Ivan Hodúr, Igor Držík, Ľuboš Kolár, Vratislav Gajdoš, Martin Boszorád, Roman Sloboda, Miloš Šimončič, Andrej Ivančík
útočníci: Róbert Rák, Matúš Mikuš, Arnold Šimonek, Matúš Paukner, Marek Gajdošík

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM