Kultúra

Nitra žila folklórnym festivalom: Z ocenenia sa tešil slovenský a ruský súbor

Pod Zoborom sa konal ďalší ročník medzinárodného festivalu. Epidemiologická situácia však nedovolila fyzickú účasť zahraničných folklórnych súborov.

Ilustračný obrázok k článku Nitra žila folklórnym festivalom: Z ocenenia sa tešil slovenský a ruský súbor
49
Galéria

Laureátmi 42. ročníka medzinárodného akademického folklórneho festivalu Akademická Nitra 2021 sa stali folklórny súbor Hornád z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a ruský súbor Aurora Borealis z Herzenskej štátnej pedagogickej univerzity v Petrohrade.

Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota.

Typická cena festivalu

Ako informovala Jana Černáková z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá je spoluorganizátorom festivalu, porota hodnotila súťažné choreografie 16 neprofesio­nálnych vysokoškolských súborov zo štyroch krajín.

Obaja laureáti získali typickú cenu festivalu – ozembuch.

Výraz s hlavou čerta mu prepožičal jeho tvorca, umelec Róbert Žilík.

Aktuálne zo Slovenska

Festival sa začal v pondelok 5. júla, keď sa na Svätoplukovom námestí v Nitre predstavila časť folklórnych súborov – domáci Zobor, Gymnik a Technik z Bratislavy, Trnafčan z Trnavy, Poľana zo Zvolena.

Bez zahraničných účastníkov

Vzhľadom na epidemiologickú situáciu na festival do Nitry neprišili zástupcovia ani jedného zahraničného účastníka z Ruska, Česka a Maďarska. Porotcovia hodnotili súťažné choreografie zaslané vo forme videozáznamov, potvrdila Černáková.

Jednu z cien tohtoročného festivalu získal folklórny súbor Poľana z Technickej univerzity vo Zvolene za súťažný programový blok z Čierneho Balogu. Toto mesto a univerzita by sa o rok mali stať ďalším organizátorom festivalu – tentoraz Akademického Zvolena 2022.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ako to vyzeralo počas galavečera Akademická Nitra 2021? Presvedčiť sa o tom môžete v galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Galaprogram Akademickej Nitry 2021
49
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM