Marek Pindeš Basketbal

Nitra uspela v Leviciach až po trojnásobnom predľžení

Basketbal extraliga muži 17. kolo,

Astrum Levice – BK SPU Nitra 115:118 po trojnásobnom predĺžení (31:18, 17:18, 15:27, 18:18 – 11:11, 11:11, 12:15) Najviac bodov: Červenka 22, Wolfinger 20, Koštomaj 17 – Moore 36, Tomek 26, Bosák 17 TH: 43/27 – 54/40, fauly: 33 – 32, trojky: 8 – 4, rozhodovali: Kúkelčík, Pipíška a Szibilla, 2050 divákov

Tréner hostí Ľubomír Urban sa v tradičnom krajskom derby medzi Levicami a Nitrou musel zaobísť bez amerického pivotmana Duana Erwina, ktorý laboruje s natiahnutou šľachou v zápästí pravej ruky. Napriek tomuto oslabeniu však Nitrania zaznamenali dobrý vstup do stretnutia, keď najmä vďaka strelecky aktívnemu Bosákovi vyhrávali 2:5. Následne však iniciatívu prebral doma doposiaľ nezdolaný Astrum. Jeho hráči prehrávali tých nitrianskych na všetkých frontoch, čoho výsledkom bolo 13 bodové vedenie (31:18) Levíc po prvej desaťminútovke.

Druhá perióda bola vyrovnaná herne i výsledkovo. Hostia sa snažili zmazať manko na súpera a hoci v obrane zvýšili úsilie, na nejaké výrazné skresanierozdielu medzi oboma celkami to nestačilo. Domáci si aj vďaka streleckému trápeniu Moorea, ktorý v prvom polčase premenil len 2 z 10 pokusov z hry, viezli na veľkú prestávku 12 bodový náskok (48:36).

Tretia časť hry jednoznačne patrila úradujúcemu vicemajstrovi, ktorý už od jej úvodu začal zmazávať náskok domáceho tímu. Strelecky sa v týchto fázach darilo predovšetkým dvojici Tomek – Moore a keď sa v 26.minúte zápasu pridal ziskom a následnými dvoma bodmi aj český krídelník Pavel Bosák, Nitra razom strácala na svojho súpera len jeden bod (56:55). Vyrovnať skóre sa napokon podarilo Montgomerymu a do štvrtej štvrtiny sa tak išlo za nerozhodného stavu (63:63).

V 34.minúte šlágru 17.kola išli Levice do minitrháku (72:67), no body Tomeka a Montgomeryho zo šestiek dostali Nitru späť do zápasu. To však už hostia hrali bez vyfaulovaného Bosáka, ktorý si po zahodenej šanci spod koša z frustrácie spravil piaty faul a musel sa porúčať z ihriska. Po skrumáži pod nitrianskym košom, kedy sa domácim nepodarilo ani na viackrát zakončiť, vyjadril domáci lodivod Ivan Stanišiak svoju nespokojnosť s posúdením danej situácie príliš intenzívne, za čo bol „odmenený“ technickou chybou. Ron Moore ponúknutú šancu využil a dvoma premenenými trestnými hodmi poslal svoj tím do najtesnejšieho vedenia (72:73). Američan vzápätí pridal šťastnú trojku, keď lopta niekoľkokrát poskočila na obruči, až ňou nakoniec prepadla a hostia viedli už o 4 body. Levičanom ale stačili dva útoky a bolo opäť vyrovnané. Samotný záver riadnej hracej doby bol nesmierne dramatický. Nitra viedla minútu pred koncom 3 bodovým rozdielom, o 50 sekúnd neskôr však už mal všetko v rukách slovinský rozohrávač Koštomaj, ktorý sa za stavu 80:79 postavil na čiaru trestných hodov. Premenil však iba jeden a hoci Mooreov divoký dvojtakt v koši neskonči, Tomekovo dopichnutie už áno, a tak sa mohlo predlžovať.

Prvá nadstavená päťminútovka bol útočne ladená. Na každé body Nitry dokázali domáci vzápätí odpovedať a tak si len málokto z vyše 2000 prítomných divákov mohol tipovať ako toto nervydrásajúce derby skončí. Ukončiť zápas mohol Moore, ktorý si 4 sekundy pred koncom prvého predĺženia za stavu 92:91 v prospech Levíc vypýtal faul, no premenil len jeden trestný hod, čo znamenalo len jedno – ďalšie predĺženie.

V úvode druhého predĺženia prišla jedna z najkrajších akcii zápasu. Bývalý kapitán majstrovskej Nitry Aďo Červenka sa hotoval vyrovnať nájazdom z ľavej strany skóre, keď z opačnej strany doletel Filip Lehman, ktorý slovenského reprezentanta doslova „zrušil“. Nitrania si v ďalších minútach dokázali vytvoriť 6 bodové vedenie (92:98), vtedy však prišli chvíle ďalšieho ex-Nitrana v drese Astrumu Peťa Semana. Ten 8 bodmi v rade (z toho 2 trojky) naklonil misky váh na domácu stranu. J.J. Montgomery si ale následne dokázal vypýtať faul, premeniť oba trestné hody a poslať tak túto nekonečnú drámu do ďalšieho predĺženia.

V ňom už ale mali navrch Urbanovi zverenci. Ako veľmi dôležitá sa ukázala presná strela spoza veľkého oblúka Juraja Hašana, ktorou upravoval na 107:111 v prospech BK SPU. „Maestro“ Moore pridal ďalšie dve premenené šestky a Nitra opäť viedla 6 bodovým rozdielom. Iskierku nádeje pre domácich fanúšikov vykresal ešte 6 sekúnd pred koncom Koštomaj, ktorý znižoval na 115:116, no následné premenené trestné hody Moorea a na druhej strane kroky Koštomaja ukončili tento rekordne dlhý zápas.

Zdroj: bknitra.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM