Správy

Nitra si pred 4 rokmi zvolila ZMENU: Primátora Jozefa Dvonča vystriedal Marek Hattas

Od momentu, kedy na post primátora zasadol Marek Hattas, ubehli presne štyri roky. Ten vtedy z pozície zosadil dlhoročného prvého muža Jozefa Dvonča.

Ilustračný obrázok k článku Nitra si pred 4 rokmi zvolila ZMENU: Primátora Jozefa Dvonča vystriedal Marek Hattas
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Jozef Dvonč šéfoval Nitre dlhých 12 rokov. Všetko zmenili voľby v roku 2018. Volebná účasť v Nitre dosiahla 43,11 percent. Dvonč presvedčil 6 453 voličov (22,03 %). S obrovským náskokom vyhral vtedy 31-ročný aktivista Marek Hattas, ktorému odovzdalo hlas 12 385 voličov (42,28 %).

„Je to v pohode, treba vidieť realitu. Osobne som si myslel, že by sa to dalo ešte raz zvládnuť, pretože máme za sebou veľmi dobré projekty a veľa vecí sme urobili. Odchádzam s čistým svedomím, úplne vyrovnaný a verím, že v Nitre neostane tak, aby sa nepokračovalo v dobrých veciach,“ reagoval počas volebnej noci 2018 Dvonč, ktorý stál na čele mesta tri volebné obdobia od roku 2006.

Hovoril o veľkom víťazstve

Krátko po zverejnení predbežných výsledkov netajil politický nováčik Marek Hattas nadšenie: „Je to niečo neskutočné, po tých šiestich mesiacoch, čo sme viedli kampaň, je to zrazu obrovské víťazstvo. Víťazstvo celej Nitry. Na tej kampani sa nakoniec podieľalo viac ako 180 ľudí, čo je neskutočné číslo. Mali sme v uliciach obrovskú podporu a ja sa teším. Som určite aj dojatý. Beriem to s maximálnou pokorou, je to určite veľká výzva a ja viem, že zajtra už začíname pracovať.“

Prečítajte si tiež

Veril, že na to majú

„V Nitre je na čom pracovať. Ďakujeme pánovi Dvončovi za to dobré, čo spravil v tomto meste, a o tú bezpečnejšiu Nitru a o tú budúcnosť sa už musia postarať mladí. Áno, budeme asi aj chybovať, nech nám to odpustia, ale budeme to robiť najlepšie, ako vieme, s odborníkmi, transparentne, a chceme a posunieme toto mesto ďalej,“ vyhlásil Hattas, ktorý za zásadný problém predošlého vedenia považoval komunikáciu.

„Ja som realista, obklopujem sa odborníkmi a všetky moje plány a vízie sú podložené nejakými riešeniami. Určite to bude ťažké, počítame s tým, ale ja si myslím, že tú Nitru potiahneme ďalej, že na to máme, že tu je kopec schopných ľudí, ktorí boli nevypočutí. Verím, že na to máme a veríme si,“ dodal po voľbách 2018 Hattas.

Bolo to tesné

Od zmeny vo vedení mesta ubehli 4 roky. 29. októbra 2022 sme sa k urnám vybrali opäť. Marek Hattas obhájil svoj post primátora, no boj bol oveľa vyrovnanejší ako v predošlých voľbách. Hattas získal dôveru 8 175 voličov, čo predstavuje 30,80 % získaných hlasov (v roku 2018 to bolo 12 385 hlasov a 42,28 %). Na druhom mieste skončil Igor Kršiak s 7 220 hlasmi (27,21 %).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Ako hodnotíte zmenu, ktorá nastala v roku 2018?

Vymenovanie nového primátora v roku 2018
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM