Rastislav Búgel Rôzne

Nitra sa zapojila do Svetového dňa darcov krvi: Vzácnu tekutinu ľudia darovali aj v divadle

Dvere Národnej transfúznej služby (NTS) SR v Nitre sa dnes otvorili pre záujemcov o darovanie krvi i návštevníkov, ktorí sa chceli zoznámiť s činnosťou služby. Deň otvorených dverí zorganizovala NTS pri príležitosti osláv Svetového dňa darcov krvi.

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa zapojila do Svetového dňa darcov krvi: Vzácnu tekutinu ľudia darovali aj v divadle
Foto: Rastislav Búgel

Do osláv sa zapojili i návštevníci nitrianskeho Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorí v rámci Divadelnej kvapky pre život darovali krv priamo v budove divadla. „V najbližších dňoch zavíta mobilná výjazdová jednotka do Zbehov i do Močenku, záujemcovia nás môžu stretnúť aj v zábavno-nákupnom centre Max v Nitre a na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach,“ povedala lekárka Mária Broďániová z NTS. Letné mesiace sú každoročne najkritickejším obdobím, v ktorom darovaná krv zachraňuje ľudské životy a je jej akútny nedostatok.

Každý deň zomrie 800 žien

Mottom tohtoročného Svetového dňa darcov krvi je „Daruj krv – zachráň život tým, ktoré ho dávajú“. Kampaň upriamuje pozornosť na ženy ako nositeľky nového života a v súvislosti s nimi na dôležitosť dostupnosti krvných prípravkov a dôležitosť ich včasného podania ženám počas tehotenstva alebo pôrodu. Zo štatistík vyplýva, že každý deň zomrie na svete okolo 800 tehotných žien práve v dôsledku nedostatku krvných prípravkov alebo ich neskorého podania. Tento problém sa týka hlavne žien v afrických štátoch a krajín južnej Ázie. Kampaň sa tiež zameriava na vyzdvihnutie potreby bezpečného darcovstva krvi a zdôrazňuje, že len pravidelný dobrovoľný bezpríspevkový darca je najbezpečnejším zdrojom krvných zásob.

Potrebná tekutina

Potreba krvi je veľká, tvrdia zdravotníci z Národnej transfúznej spoločnosti. Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180 000 transfúz­nych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek. Celosvetovo je pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek ročne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM