Webnoviny - Rôzne

Nitra sa zapojila do projektu Efektívne využitie zdrojov

Koncepčný materiál určí smerovanie energetickej politiky do budúcnosti. Projekt bude zastrešovať Energetická agentúra Nitra, ktorá je dcérskou spoločnosťou mesta.

(WEBNOVINY) – Mesto sa zapojilo do energetického projektu Efektívne využitie zdrojov v mestách juhovýchodnej Európy.

Koncepčný materiál určí smerovanie energetickej politiky do budúcnosti. Projekt bude zastrešovať Energetická agentúra Nitra, ktorá je dcérskou spoločnosťou mesta. Sľubuje si o neho hĺbkovú analýzu súčasnej a budúcej energetickej spotreby i produkcie odpadu v meste. Od apríla 2012 by mala byť samofinancovateľná.

„Týmto projektom sa zabezpečí, aby aj potom agentúra mala určité prostriedky na refundáciu mzdových nákladov,“ povedal prednosta nitrianskeho magistrátu Igor Kršiak. Jeho predpokladaný začiatok je v máji 2012 a trvať má 24 mesiacov. Rozpočet projektu pre Nitru je 157 258 eur, z toho mesto zaplatí 15 percent, čo predstavuje 23 588 eur a zvyšok pôjde z európskych zdrojov.

Vedúcim partnerom projektu je Budapešť. Okrem Nitry sa doň zatiaľ zapojili mestá Potenza (Taliansko), Nesebar (Bulharsko), Egaleo (Grécko), Skopje (Macedónsko), Sarajevo (Bosna a Herzegovina) a rôzne inštitúty zamerané na životné prostredie a energiu. „Mesto Nitra je v riešení problémov oblasti energetickej efektívnosti jedným z lídrov na Slovensku,“ píše sa v návrhu na vstup mesta do projektu, ktorí už schválili poslanci.

Je zapojené do Dohovoru primátorov a starostov, má založenú Energetickú agentúru Nitra a intenzívne komunikuje s Európskou komisiou a Európskou investičnou bankou o zapojení sa do medzinárodného programu ELENA. „Projekt je zároveň možnosťou podeliť sa o naše skúsenosti s inými mestami v rámci juhovýchodnej Európy,“ píše sa v materiáli.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM