Nikoleta Kováčová Správy

Nitra sa dočkala: Zrevitalizovaný park je otvorený, FOTO

Najväčšia revitalizácia parku v histórii Slovenska stála viac ako 6 miliónov eur. Tretí najnákladnejší investičný projekt nitrianskej radnice bol hradený z Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa dočkala: Zrevitalizovaný park je otvorený, FOTO
19
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Sobotňajšie slávnostné prestrihnutie pásky oficiálne sprístupnilo všetky časti zrevitalizovaného starého parku na Sihoti obyvateľom Nitry. Všetky strany zúčastnené na projekte – investor, architekt aj realizátor neskrývali nadšenie. „Mali sme šťastie. Na taký veľký projekt, aký to bol, sme mali minimum problémov. Všetko išlo tak, ako malo, načas, keďže ním sme boli tlačení. Tento projekt bol hradený z Európskej únie. Z vlastnej kasy by sme to nedokázali,“ doplnil primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Vyše 6-miliónová investícia znamená aj najväčšiu revitalizácia parku v histórii Slovenska .„Park je postavený nanovo na pôvodných myšlienkach zo začiatku 19. storočia. Som veľmi hrdý na to, čo sme dokázali v našom meste,“ nechal sa počuť Hattas.

Malý zázrak

Architektonický návrh parku vypracovali Česi. „Je to jedna z najväčších realizácií, čo v histórii ateliéru máme a to máme 25-ročnú prax,“ prezradil architektka Kamila Krejčiříková. Jej manžel sa tešil zo skutočnosti, že ich návrh sa takmer do bodky podaril preniesť do reality. „Niečo je projekt navrhnúť, niečo zrealizovať. Tu sa to podarilo na 95 percent, čo je malý zázrak,“ povedal Přemysl Krejčiřík.

Za zhmotnenie predstáv architektov bol zodpovedný realizátor projektu. „Bola to výzva, sme nitrianska spoločnosť, nitrianska rodina a preto sme hrdí, že sme mohli tento projekt realizovať. Bol to záväzok voči občanom Nitry, že to dobre dopadne,“ dodal Vladimír Vikor ml., generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá bola zodpovedná za kompletnú realizáciu projektu, okrem herných prvkov.

Prečítajte si tiež:

Otvorenie zrevitalizovaného parku v Nitre
19
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM