Správy

Nitra pomáha Ukrajine: Vďaka darcom sa vyzbieralo už takmer 2 800 eur

Verejná zbierka prebieha v Nitre od 23. marca. Z finančných prostriedkov boli podporené už viaceré projekty zamerané na pomoc ľuďom z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Nitra pomáha Ukrajine: Vďaka darcom sa vyzbieralo už takmer 2 800 eur
Zdroj: Roman Oravec , Mesto Nitra

Vďaka verejnej zbierke sa podarilo pre odídencov z Ukrajiny, ktorí hľadajú dočasné útočisko v Nitre, vyzbierať takmer 2 800 eur od individuálnych darcov. Informovala o tom Nitrianska komunitná nadácia (NKN), ktorá zbierku vyhlásila.

V apríli bola následne v spolupráci s mestom spustená výzva na predkladanie projektov v grantovom programe.

Prečítajte si tiež

Jej cieľom je zabezpečiť podporu neziskovým organizáciám a občianskym iniciatívam v Nitre, ktoré poskytujú pravidelnú pomoc ľuďom z Ukrajiny. O podporu sa tiež môžu uchádzať odídenci z Ukrajiny, ktorí hľadajú útočisko v Nitre.

„Od vyhlásenia výzvy sme zrealizovali už tri kolá podpory, v ktorých bolo podporených dokopy 7 projektov,“ uvádza NKN. Každý projekt získal grant vo výške 500 eur.

Podporené projekty

Medzi prvými bol podporený projekt Diecéznej charity, ktorá zriadila sklad základnej materiálnej pomoci. Okrem toho jednorázovo zabezpečuje základnú potravinovú aj hygienickú pomoc.

Grant získalo aj Centrum pre rodinu – Nitra, na prevádzkovanie miesta hmotnej pomoci, ktoré je zriadené v hale na Klokočine.

V druhom kole získali podporu Občianske združenie pre rodičov pri Centre voľného času Domino aj Asociácia Divadelná Nitra na terapeutické workshopy v bode.K7.

Šport aj pikniková zóna

Grant získalo aj občianske združenie Triptych na rozšírenie piknikovej zóny na Hideparku, ktorý využívajú aj odídenci z Ukrajiny. Zámerom bolo vybudovať nové ohnisko a gril.

Podporu dostal aj Zápasnícky klub Corgoň Nitra na pomoc ukrajinským deťom, ktoré navštevujú zápasnícky športový klub. Najnovšie bol podporený projekt Moderná gymnastika (aj) pre Ukrajincov. Realizuje ho združenie Modergym počas celého školského roka v tréningovom priestore na Slančíkovej ul. 2 a v mestskej hale na Dolnočermánskej u­lici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM