Správy

Nitra pomáha Ukrajine: Mesto zriadilo finančnú zbierku na pomoc utečencom

Mesto v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou spúšťa finančnú zbierku, ktorej cieľom je pomôcť Ukrajincom, ktorí ušli pred vojnou a rozhodli sa dočasne usadiť v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Nitra pomáha Ukrajine: Mesto zriadilo finančnú zbierku na pomoc utečencom
Zdroj: Mesto Nitra

Mesto Nitra vyhlásilo finančnú zbierku pre ľudí, ktorí utiekli pred vojnou z Ukrajiny. Vyzbierané financie majú ísť predovšetkým na zakúpenie nevyhnutného materiálneho vybavenia, ale i na personálne zabezpečenie pomoci pre utečencov.

Lieky aj zdravotnícke pomôcky

Ako uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek, ľudia môžu posielať svoje finančné dary na zriadený transparentný zbierkový účet (IBAN: SK77 1111 000­0 0066 1964 5­096) alebo cez portál nkn.darujme.sk/ni­tra-pomaha-ukrajine.

„O použití darovaných prostriedkov budeme pravidelne informovať prostredníctvom sociálnych a webových stránok mesta Nitra, Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN) aj Komunitného centra COMIN,“ doplnil Holúbek.

Mesto vyhlásilo zbierku v spolupráci s NKN. Ako uviedla jej správkyňa Ľubica Lachká, zo získaných peňazí bude možné nakúpiť materiálne vybavenie a zabezpečiť odborný personál v neziskových organizáciách, ktoré v Nitre pomáhajú Ukrajincom. „Zbierka zároveň umožní zakúpiť nevyhnutné lieky a zdravotné pomôcky ako prvú pomoc utečencom, ktorí prichádzajú do nášho mesta,“ vysvetlila Lachká.

Prečítajte si tiež

Neutíchajúca solidarita

Podľa primátora Mareka Hattasa mesto už takmer mesiac zabezpečuje utečencom ubytovanie, núdzový nocľah, stravu, pomoc s právnymi úkonmi, MHD zadarmo, materiálnu pomoc, vzdelávanie malých utečencov, triedenie materiálnej pomoci z celého okresu i informovanie odídencov z Ukrajiny o možnostiach pomoci.

„Teraz k tomu pribudla aj organizácia finančnej zbierky. Obyvatelia Nitry už nie raz dokázali, že sú ľuďmi so srdcom na správnom mieste. Ich solidaritu vidíme denne a neutícha. Verím preto, že aj do zbierky sa zapojí čo najviac občanov a každý prispeje sumou podľa svojho uváženia a podľa svojich možností,“ dodal Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM