Rastislav Búgel Kultúra

Nitra má obrovský ručne tkaný gobelín: Je najväčší v strednej Európe!

Najväčší ručne tkaný gobelín v strednej Európe sa nachádza v Nitre. Tapiséria Panovníci a kniežatá Veľkomoravskej ríše je hlavnou oponou v Divadle Andreja Bagara.

Ilustračný obrázok k článku Nitra má obrovský ručne tkaný gobelín: Je najväčší v strednej Európe!
Zdroj: TASR

Prezentáciu opony pripravilo nitrianske divadlo počas dnešných cyrilo-metodských osláv. Autorom diela je akademický maliar Marián Prešnajder. Na gobelíne s rozmermi 9,5×16,5 metra a plochou 157 metrov štvorcových pracoval plných deväť rokov od roku 1980.

Guinnesová kniha

Akademický maliar Marián Prešnajder bol jedným z pilierov združenia Devínska brána, pôvodcom novodobých zmien Hviezdoslavovho námestia a tvorcom výtvarnej koncepcie rekonštrukcie Hlavného námestia v Bratislave. Do práce na tvorbe ručne tkaného gobelínu sa pustil krátko po absolutóriu na Vysokej škole výtvarných umení, kde študoval odbor monumentálnej maľby u profesora Františka Gajdoša a Dezidera Castiglione. V rokoch 2006 až 2007 vytvoril z obehových mincí Tatranskú madonu – najväčšiu mozaiku svojho druhu na svete, zapísanú do Guinnesovej knihy rekordov. Zomrel ako 58-ročný v septembri minulého roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM