Správy

Nitra má nové kultúrne centrum: V starej budove sídlil Tuzex aj banka, VIDEO

V centre mesta otvorili nové kultúrne centrum. Priestory budú slúžiť aj pre potreby medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

Zdroj: Dnes24.sk

Na nitrianskej pešej zóne v utorok večer slávnostne otvorili nové centrum kultúry bod.K7. Sídli na Štefánikovej triede 7 a jeho zriadenie je jedným z projektov a zároveň novým sídlom Asociácie Divadelná Nitra (ADN).

Pamiatkovo chránený objekt slúžil v medzivojnovom období ako banka, neskôr bol predajňou Tuzexu i kníhkupectvom.

Predstavili priestory

Počas slávnostného večera tím ADN predstavil víziu tohto priestoru a sprístupnil verejnosti aj vynovený interiér budovy.

Návštevníkov čakali komentované prehliadky s občianskym združením Nitrianske kultúrne dedičstvo a vo vonkajších priestoroch sa uskutočnil koncert nitrianskej post-indie kapely Luvver

Z bodu.K7 sa má postupne stať významné kultúrne centrum, ktoré sa bude orientovať na regionálnych umelcov s presahom na medzinárodné umenie.

Prečítajte si tiež

Plánujú podujatia

„Je tu priestor na premietanie filmov, diskusie i workshopy zamerané na súčasné umenie. V presklených výkladoch vznikne Galéria v oknách a využiť chceme aj bývalý bankový trezor. Vznikne v ňom Archív Divadelnej Nitry, do ktorého budú mať prístup napríklad študenti."

Priestory nového kultúrneho centra budú slúžiť aj pre potreby medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

„Ale chceme tu pripravovať aj program pre rôzne komunity, nielen pre nevidiace deti, ale aj pre ďalších ľudí. Sme radi, že bod.K7 sídli na pešej zóne, takže budeme môcť organizovať rôzne podujatia aj vonku, vďaka čomu budeme v užšom kontakte s verejnosťou,“ doplnila Šimončičová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Kultúrne centrum bod.K7 v Nitre
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM