Správy

Nitra má 19 vlastných CO krytov: Viete, kde v MESTE sa nachádzajú?

Mesto s budovaním nových krytov pre obyvateľstvo nepočíta. Vo vlastníctve ich má 19. V akom sú stave a kde presne sa nachádzajú?

Ilustračný obrázok k článku Nitra má 19 vlastných CO krytov: Viete, kde v MESTE sa nachádzajú?
Zdroj: TASR

Celkovo sa na území mesta nachádza 46 úkrytov pre 5 460 osôb. Svoje kryty majú SPU, UKF, ZSE Distribúcia, Divadlo Andreja Bagara či Fakultná nemocnica v Nitre.

Mesto má vo vlastníctve 19 CO krytov pre 1 607 ľudí. Na zlepšenie ich technického stavu by radnica potrebovala odhadom 120 000 eur.

Vyplýva to z Informatívnej správy, ktorá bola predložená poslancom na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Zistené nedostatky

Vo všetkých mestských krytoch chýba funkčné technické vybavenie ako zariadenie na zásobovanie vodou, zariadenie na zásobovanie elektrickou energiou, teda elektrocentrála a chýba aj potrebné náradie. V zariadeniach sociálnych miestností chýba vybavenie WC a umyvární.

Kryty nemajú ani zariadenia na vykurovanie či spojovacie zariadenia. Doplniť by bolo potrebné aj vybavenie do spoločných priestorov ako stoly a stoličky.

V neposlednom rade si kryty vyžadujú aj maliarske a upratovacie práce. Mesto okrem toho nemá v súčasnosti zriadeného údržbára CO krytov.

Na najbližšom májovom zastupiteľstve by mal prednosta úradu predstaviť rozpočtové opatrenie, z ktorého by sa opravy mestských krytov mali financovať.

Koľko by stáli nové?

Mesto si vyžiadalo aj cenovú ponuku na vybudovanie nových plynostenných krytov pre 1 600 ľudí. „Toto číslo vyvstalo z poslednej Mestskej rady. To nacenenie prišlo v hodnote bezmála 7,5 milióna eur,“ povedal na zastupiteľstve prednosta Martin Horák.

Jedným dychom však dodal, že budovanie nových vzduchotesných krytov nie je momentálne reálne.

„Zároveň chcem upozorniť, že tieto plynostenné kryty nie sú jedinou možnosťou ukrytia. Drvivá väčšina miest ukrytia obyvateľstva je v suterénoch a pivničných priestoroch bytových domov,“ podotkol prednosta úradu.

Kde v meste sa nachádzajú CO kryty? Kompletný zoznam nájdete na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM