Tlačové správy

Nie je zľava ako zľava - ako sa orientovať pri kúpe matraca

Kvalitný spánok je naša základná fyziologická potreba. Stačí niekoľko dní a poriadne nevyspatý človek jednoducho nefunguje tak ako má a nutne potrebuje. To, koľko si pospíme a kedy, závisí väčšinou len od nás, pretože vieme koľko toho asi potrebujeme naspať, aby sme zregenerovali (hoc aj intuitívne)

Ilustračný obrázok k článku Nie je zľava ako zľava - ako sa orientovať pri kúpe matraca
Zdroj: Vladimír Rejholec

Naproti tomu to, na čom spíme, je zas pre mnohých „španielska dedina“ a každá rada je v tomto nad zlato.

Áno, vybrať správny matrac pre konkrétneho človeka je niekedy doslova umenie. Ako sa zorientovať v naozaj neuveriteľne bohatej ponuke matracov, ktoré sú podľa ich predajcov tie najšpičkovejšie na svete a ich kúpou zaručene obohatíte svoj spánkový svet? A ešte k tomu sú nebodaj aj v akcii? Niekedy sa naozaj oplatí siahnuť aj po akciovom produkte – a nemusí to byť hneď len nejaký výpredaj skladových zásob. Nakupovať so zľavou sa dá aj inde a inak.

Kupovať matrac v zľave alebo nie?

Na internete existujú stránky, ktoré ponúkajú po celý rok vo vybraných obchodoch (kamenných aj eshopoch na internete) možnosť použiť rôzne zľavové kupóny a kódy. Takéto zľavy v obchodoch nemusia byť na zahodenie. Takže prečo nie? No pozor, oplatí sa to len v tom prípade, že máte naozaj jasnú predstavu o tom, čo vlastne chcete kúpiť, ergo naozaj potrebujete.

Potom môžete objaviť a zareagovať na naozaj výhodnú ponuku a nezriedka celkom výrazne ušetriť. Neriaďte sa ale pocitom, že „ak to teraz nekúpim určite urobím veľkú chybu a tak lacné to tu predsa nenechám…“ Nečudujte sa potom, že nakúpite keď nie úplnú zbytočnosť, tak minimálne produkt, v našom prípade matrac, ktorý vo veľkej miere nebude vyhovovať vašim potrebám.

Preto v prvom rade myslite pri nákupe matraca na seba. Ak natrafíte pritom na zľavu či akciu, bod pre vás. Ak nie, tak aspoň viete, že ste svoje peniaze investovali do poriadneho matraca, ktorý vám zabezpečí adekvátne pohodlie, spánok, nezaplatiteľný komfort…

Podľa čoho vybrať správny matrac a na čo sa pri jeho kúpe zamerať? Návodov ako na to existuje hromada – hlavne na internete. My sme čerpali z internetového portálu, kde nájdete množstvo praktických rád a návodov do domácnosti a aj spoľahlivého nákupného sprievodcu: https://dodomacnosti.sk/matrace/.

Ako vybrať ten správny matrac? Zamerajte sa hlavne na toto

Potrebujem ho vôbec?

Starý matrac treba za nový vymeniť zhruba raz za 8 až 10 rokov. Samozrejme nepôjde o všetky druhy a typy matracov en bloc, ale priemer. Niektoré matrace majú totiž od výrobcu garantovaných 15 rokov a viac spokojnosti. Je však otázne, či sa za ten čas nezmenili vaše potreby – napríklad zmena zdravotného stavu, hmotnosť… a takisto treba rátať s tým, že nech je matrac akokoľvek exkluzívny, tak dennodenne používaný jednoducho starne a je vyležaný a opotrebovaný. Ako to jednoducho zistíte? Ak vás nejaký ten čas ráno zvykne bolieť chrbát a vôbec sa necítite oddýchnuto, netreba váhať, pretože práve nastal ten správny čas zaobstarať si nový matrac.

Vyberajte matrac individuálne

Určite nekupujte rovnaké matrace pre všetkých členov domácnosti. Pri výbere matraca treba rátať s osobitosťami každej osoby zvlášť. Ideálne hrubý by mal byť 15 centimetrov a viac (seniori aj 20 cm), veľký aspoň s 20–25 cm rezervou do šírky i do dĺžky. Mal by mať aj správnu tvrdosť…

Tvrdosť matraca je dôležitá

Aký tvrdý matrac by mal byť? Závisí od hmotnosti a veku užívateľa (a jeho osobných preferencií samozrejme). Väčšinou sa stretnete so 4 základnými kategóriami zahŕňajúcimi mäkké až extra tvrdé matrace. Mäkšie matrace by mali vyhovovať ľuďom s nižšou hmotnosťou, tvrdšie sa odporúčajú ľuďom s vyššou – poskytnú im dostatočnú oporu. Čo sa týka pohlavia, tak dámy siahajú väčšinou po mäkších matracoch, mužom zase naopak najčastejšie vyhovujú tvrdšie.

Zdroj: Vladimír Rejholec

A čo materiál?

Tak tu je toho takisto pomerne dosť na výber. Matrace sa vyrábajú z rôznych materiálov a každý z nich má svoje pre a proti – jeden materiál je práve modernejší, druhý má ešte aj iné vlastnosti a preto sú vhodné pre rozdielnych užívateľov. Chcete ho na každodenné používanie? Alebo len na občasné spanie napríklad na chate, či pre hostí? Pre každý spomenutý prípad je vhodnejší iný materiál. V skratke niekoľko typov matracov podľa typu materiálu:

Latexový

Latexové matrace sú mäkšie (1–2 tvrdosť) a sú vyrobené z elastického materiálu, ktorý ponúka vysoký užívateľský komfort. Majú dlhšiu životnosť a vyznačujú sa aj väčšou stálosťou parametrov (neopotrebujú sa tak rýchlo). Latex je v podstate antibakteriálny a množenie roztočov tiež veľmi pri ňom nehrozí, takže je vhodný aj pre alergikov. Na druhú stranu sú tieto matrace aj drahšie a menej vhodné pre viac potiacich sa spáčov – pretože sú menej priedušné.

Pružinový

Staré známe pružinové matrace veru nemusia pamätať našich prarodičov. Dnes ich dostanete kúpiť s kvalitnými pružinami, ktoré len tak nevyskočia z matraca ako čertík z detskej krabičky. V podstate sa jedná o 3 typy: matrace s klasickým pružinovým jadrom, s taštičkovitými alebo aj mikrotaštičkovými pružinami. Pružinové matrace sú charakteristické svojou väčšou pružnosťou, sú priedušné a zvyknú znášať aj väčšie zaťaženie (aj 150 kg a viac). Lamelové rošty, a hlavne tie polohovateľné, však pri tomto type matraca veru nepoužijete.

Penový

Penové matrace zase vyhrávajú v tom, že sú viac univerzálne a existuje niekoľko druhov pien, ktoré sa dajú v rámci matraca skombinovať. Napríklad PUR pena, HR pena, Bio pena či pamäťová… Posledne spomenutá je tiež antibakteriálna, antistatická, dobre odvádza vlhkosť, s dobrými termoizolačnými vlastnosťami a schopnosťou efektívne prerozdeliť tlak tela (aj preto sa jej hovorí lenivá pena). Môžu mať aj rôznu tvrdosť a fajn tiež je, že sa dajú použiť i na polohovateľné lamelové rošty. Sú ľahké a dobre sa s nimi manipuluje. A hoci viacero výrobcov pri nich deklaruje, že zvládnu aj osoby s vyššou hmotnosťou, tak dlhodobo to určite nebude.

Orientujete sa v zónach?

Nevyhnutne ani nemusíte, pri niektorých ako sú pružinové matrace napríklad. Avšak pri ostatných je zonácia naozaj dôležitá. Pozrime sa na to, čo to vlastne znamená. Matrac môže byť rozdelený na niekoľko zón, ktoré sa vyznačujú rozdielnou tvrdosťou. Je to tak z toho dôvodu, že ľudské telo nevyvíja rovnomerný tlak po celej dĺžke matraca. Najviac zaťažované časti sú v oblasti bedier, chrbta a šije. Čím viac zón váš matrac bude mať (väčšinou v rozmedzí 3 až 7), tým by mala byť aj jeho kvalita vyššia a samozrejme aj cena.

Trojzónový matrac bude mať pevnejšiu výstuhu v strede (hlavné ťažisko tela), zvyšok bude mäkší. Päťzónový matrac k tomu pridá aj spevnené časti pod ramenami a pri kolenách. No a sedemstupňový má asi najlepšie odstupňované prechody medzi jednotlivými zónami. Názorný príklad matraca so siedmimi zónami:

  1. zóna hlavy a krku
  2. zóna ramien a hornej časti chrbta
  3. zóna bedier
  4. zóna panvy
  5. zóna kolien
  6. zóna dolných končatín
  7. zóna chodidiel a členkov

Čo by ešte malo pri výbere matraca zavážiť?

Je tam toho ešte dosť, čo by ste mali pri kúpe matraca zvážiť. Napríklad či pri partneroch na dvojlôžku pôjde o jeden alebo o dva matrace (preferujú sa dva samostatné matrace). Dôležitým faktorom je aj vek. Iný matrac zaobstaráte dieťaťu, iný dospelej osobe, či seniorovi. Dieťaťu sa odporúča zaobstarať pre jeho optimálny vývoj kvalitný matrac v strednej tvrdosti a hodiť sa určite bude aj vhodný antibakteriálny poťah s možnosťou prania. Starší môžu siahnuť už aj po tvrdšom zónovom matraci a seniori napríklad aj po mäkšom, ktorý viac šetrí ich kĺby.

Zdroj: Vladimír Rejholec

Čo dodať na záver?

Nebuďte šokovaní, ak sa vám bude zdať, že prvých niekoľko nocí na vašom novom kvalitnom matraci bolo prekvapivo nepohodlných. Chvíľku totiž vášmu telu potrvá, kým si zvykne – najmä v prípade, že ste naň presedlali z nekvalitného či nevhodného matraca. Pozor, ak ani po 2 týždňoch nespíte dobre, chyba bude niekde inde. Napríklad aj v tom, že vybraný matrac je pre vás nejakým spôsobom nevhodný, alebo za tým môže byť aj iný vplyv (zdravotný stav napríklad).

Mohlo by vás zaujímať

  • Vplyv rôznych matracov na podporu kvality spánku, tlmenia bolesti a nastavenia chrbtice u dospelých s bolesťami chrbta alebo bez nich… (v angličtine) – sleephealthjou­rnal.org
  • Matress – en.wikipedia.org

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vladimír Rejholec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM