Správy

Neveríte, že Covid existuje? Jasný ODKAZ lekárky z nitrianskej nemocnice, FOTO

V nitrianskej nemocnici zriadili oddelenie pre kritických pacientov s Covid-19. Priamo za jeho brány nás v rozhovore zobrala lekárka a prednostka kliniky Katarína Galková.

Ilustračný obrázok k článku Neveríte, že Covid existuje? Jasný ODKAZ lekárky z nitrianskej nemocnice, FOTO
6
Galéria
Zdroj: FN Nitra

Pandémia koronavírusu zasiahla azda do každej oblasti nášho života. Svoj najväčší a často nerovný boj odohrávajú ľudia v nemocniciach.

Za brány Fakultnej nemocnice v Nitre nás svojím rozprávaním preniesla prednostka Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny Katarína Galková. Okrem toho vyslala aj všetkým pochybovačom jasný odkaz o existencii Covidu-19.

Nové oddelenie

Na tejto klinike zriadili od polovice septembra nové oddelenie. Ako prezradila prednostka kliniky, ide o špeciálne Covid ARO, na ktoré pacienti prichádzajú z Infekčnej kliniky, alebo z iných Covid oddelení v nemocnici, prípade priamo z urgentného príjmu.

„Potreba zriadiť ho vznikla akonáhle prichádzali COVID-19 pozitívni pacienti a vyžadovali si pripojenie k umelej pľúcnej ventilácii. Je potrebné v nitrianskej nemocnici mať aj naďalej tzv. „čisté ARO“ pre pacientov po haváriách, úrazoch hlavy, či infarktoch,“ vysvetlila prednostka Galková.

Prednostka kliniky v rozhovore prezradia aj to, v akom zdravotnom stave sa pacienti dostávajú na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako je Nitra vybavená na boj s pandémiou koronavírusu, ale aj to, koľko ventilovaných pacientov sa podarilo v Nitre zachrániť.

Ako sa na boj s pandémiou musel pripraviť zdravotnícky personál?

Už počas leta sme preškolili najmä JISkové sestry z iných oddelení, aby vedeli obsluhovať umelú ventiláciu a takisto lekárov, ktorí robia na JIS oddeleniach(ne­urológovia, internisti, kardiológovia), aby si osvojili problematiku obehu kritického pacienta, obsluhovanie umelej pľúcnej ventilácie. Okrem toho však dbáme najmä na psychické a mentálne nastavenie celého nášho personálu. Aby sa personál nebál prísť na oddelenie, aby sa nebáli pracovať s pacientmi COVID-19 pozitívnymi, keďže priamo vystavujú svoje zdravie a aj svoje rodiny riziku nákazy.

Ako je nitrianska nemocnica vybavená na boj s pandémiou koronavírusu?

Dodržiavame veľmi striktné hygienické pravidlá. Zdravotníci v nitrianskej nemocnici sa testujú antigénnymi testami každých 5 dní. Nitrianska nemocnica je však podľa môjho názoru dobre nastavená, či už technickým vybavením, alebo personálnym zabezpečením. V súčasnej dobe sme schopní prijímať aj pacientov z iných nemocníc. Vypomáhame nemocnici v Trenčíne, či Bojniciach. V súčasnosti máme 20 plnohodnotných lôžok na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, pričom sme v štádiu príprav ďalších COVID-19 anestéziolo­gických lôžok v gynekologickom trakte.

Ako prebieha liečba pacientov a koľkí sa zotavili vďaka umelej pľúcnej ventilácii?

Trinásť pacientov v kritickom stave s ťažkou poruchou okysličovania sa nám podarilo odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Takých, ktorí majú zväčša COVID-19 zápal pľúc, čo im bráni v okysličovaní orgánov, čiže laicky povedané sa dusia. My im však vieme pomôcť práve umelou pľúcnou ventiláciou, kým sa zreparujú, keďže lieky na COVID-19 toho času neexistujú. K dispozícii máme podpornú liečbu aj v podobe lieku Remdesivir, ktorí pacientom s COVIDOM-19 podávame, ale len vo včasnej fáze, keďže tento liek bráni replikácii v množení vírusov a to má zmysel len na začiatku ochorenia.

Ako dlho trvá, kým sa zlepší stav kritických pacientov?

V niektorých prípadoch hovoríme o 3 týždňoch, až mesiaci. Reparácia pľúcneho tkaniva pri COVIDovom zápale pľúc, tak ako pri každom inom, je veľmi dlhá.

Dá sa povedať v akom priemernom veku sú pozitívne infikovaní COVID-19 pacienti, ktorí si vyžadujú pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu?

Zväčša ide o starších pacientov, alebo tých, ktorí majú komplikujúce ochorenia (cukrovkári, pacienti v dialyzačnom programe, onkologickí pacienti, obézni pacienti).

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí tvrdia, že COVID neexistuje?

Je pre mňa, ako pre lekárku, absolútne zarážajúce, že verejnosť, častokrát aj vzdelaní ľudia tvrdia, že COVID-19 neexistuje, resp. zľahčujú toto ochorenie.

Treba si uvedomiť zásadnú vec, aj my zdravotníci ideme na hranu svojich možností, veľa personálu nám vypadlo, práve kvôli COVID-19 a aj tá naša nemocnica má svoje limity. Pandémia zatiaľ nie je na ústupe a my sme ešte tento boj nevyhrali. Treba aj naďalej dodržiavať všetky nastavené opatrenia, myslieť na to, že vakcinácia má zmysel a tiež na to, že aj my zdravotníci sme len ľudia. Zázraky nerobíme, na to je ARO, aby sme ľudí zachraňovali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Covid ARO v nemocnici v Nitre
6
Galéria
Zdroj: FN Nitra
Zdroj: Dnes24.sk/FN Nitra
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM