Monika Földešiová Rôzne

Nestabilná veža si na opravu počká

Statika Vazulovej veže na Nitrianskom hrade je narušená, odborníci sa však stále nezhodli na tom, ako ju opraviť.

Zhruba pred rokom sa na obvodovom múre veže našla trhlina a s ňou aj úvahy o nestabilite muriva či podložia pod stavbou. V súčasnosti existuje viacero statických posudkov, takže Biskupský úrad v Nitre nevie stanoviť jasný postup na odstránenie poruchy. „Sú vypracované tri posudky. Je preto potrebné, aby sa zjednotili. Až potom bude možné určiť spôsob opravy a vyčísliť aj prípadné náklady,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.
Podľa jeho slov momentálne nemajú statické poruchy na Vazulovej veži taký rozsah, aby bolo nutné hrad alebo jeho časť uzavrieť. Jediné obmedzenie sa zatiaľ dotklo iba pripravovanej premiéry inscenácie o Svoradovi a Benediktovi. Tá sa mala konať v gotickej priekope pod vežou 4. júla počas osláv Nitra, milá Nitra. „Vstup do gotickej priekopy bude dovolený. Boli akurát určité obavy z toho, aby sa tu nezišlo naraz väčšie množstvo ľudí. Preto sa predstavenie v gotickej priekope neuskutoční,“ vysvetlil Lyko.
Po ukončení archeologického záchranného výskumu realizuje Nitrianske biskupstvo v priekope viaceré úpravy. Po ich ukončení tu vznikne oddychový priestor a menší amfiteáter určený na koncerty a komorné divadelné predstavenia. V súčasnosti je už východná časť gotickej priekopy prehĺbená až na jej pôvodnú hĺbku, bola uložená dlažba a začalo sa s inštaláciou lavičiek. Väčšina prác by mala byť ukončená v najbližších dňoch, aby mohla byť gotická priekopa verejnosti sprístupnená už začiatkom júla, počas cyrilo-metodských osláv Nitra, milá Nitra. Problémy so statikou Vazulovej veže neovplyvnia ani otvorenie stálej expozície, ktorá v nej bude umiestnená. Venovaná bude histórii Nitry a vo svojich sochách ju stvárni rezbár Štefan Récky. Ten je aj autorom vianočného Betlehemu, ktorý je každoročne vystavovaný vo vianočnom mestečku na Svätoplukovom námestí.

zdroj, foto TASR

vazulova veza
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM