Monika Földešiová Rôzne

Nespokojní učitelia aj v Nitre

Približne štyri desiatky učiteľov dnes v centre Nitry zbieralo podpisy pod petíciu, v ktorej žiadajú viac peňazí pre školstvo a vyššie platy učiteľov.

Podľa organizátora petície a učiteľa na levickom gymnáziu Ľudovíta Sebelédiho by mal štát dávať do školstva zo svojho rozpočtu podstatne viac financií, ako doposiaľ. „Chceme dosiahnuť, aby do školstva pritieklo šesť percent HDP, tak, ako je to v normálnej civilizovanej Európe, kde sme v súčasnosti na 27. mieste. Kým u nás je to 3,8 % HDP, vo všetkých okolitých krajinách je to takmer dvojnásobok. Z toho mála peňazí ešte veľká suma odchádza na rôzne aktivity, ktoré so školstvom priamo nesúvisia, ako je napríklad výstavba rôznych ihrísk, štadiónov a podobne,“ vysvetlil Sebelédi.

Druhým cieľom petície sú vyššie platy učiteľov, ktoré podľa jej signatárov neodzrkadľujú ani náročnosť učiteľského povolania, ani ich dosiahnuté vzdelanie. „Vysokoškolské vzdelanie chápeme ako nadpriemerné a malo by byť logicky aj nadpriemerne ohodnotené. Žiaľ opak je pravdou. Plat nastupujúceho učiteľa je dnes 499 eur v hrubom. Od 1. januára ministerstvo priložilo šesť percent začínajúcim učiteľom na jeden rok. Ja osobne si neviem predstaviť ani v Leviciach, že by som si založil rodinu, kúpil byt… Neviem si vôbec predstaviť, že z takýchto peňazí sa dá vyžiť,“ skonštatoval Sebelédi.

Do konca augusta podpísalo petíciu 28.506 ľudí, mnohí jej vyjadrili podporu aj na facebookovom profile „ako ďalej učiteľ???“. Sebelédi neskrýval sklamanie z množstva podpisov i počtu učiteľov, ktorí dnes do Nitry prišli petičnú akciu podporiť. „Zo všetkých podpisov je asi 25.000 učiteľských. V porovnaní s počtom učiteľov na Slovensku, ktorých je 82.000, je to veľmi málo. Ak by na námestia vyšlo 82.000 učiteľov, nepotrebujeme ani jeden podpis a všetko vybavíme veľmi rýchlo. Mnohí učitelia asi nechápu, že podpis pod petíciu a postoj, sú dve veci. Ak by prišli sem, do ulíc, malo by to oveľa väčší význam,“ skonštatoval.

Sebelédi chce v petícii pokračovať až kým pod ňou nebude podpísaných najmenej 50.000 ľudí. Potom ju chce odovzdať ministrovi školstva Eugenovi Jurzycovi a vláde SR. //„Aj vzhľadom na nízku účasť učiteľov na dnešnej akcii nepredpokladám, že by sme sa dohodli. Ministerstvo aj vláda vidia, že s postojom učiteľov je to veľmi biedne. Proste nás ubili. Ak učitelia nie sú ochotní prísť do ulíc v čase svojho voľna, neverím, že by sa na to odhodlali počas vyučovania, keď budú zastrašovaní,“ //dodal organizátor petície.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM