Kultúra

Neseďte doma: Ponitrianske múzeum otvorilo svoje brány, láka na výstavu

Trofeje raticovej zveri a lebky šeliem ulovených v poľovníckej sezóne 2019/2020 predstavuje Ponitrianske múzeum v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Neseďte doma: Ponitrianske múzeum otvorilo svoje brány, láka na výstavu
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava prezentuje výsledky chovateľskej práce poľovníkov. „Vystavované trofeje sú odrazom nielen samotnej úrovne genofondu, ale aj celého systému celoročnej starostlivosti o zver ako zložky prírodného bohatstva SR,“ uviedla Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Výstava bude otvorená do 24. mája.

Ponitrianske múzeum je opäť otvorené od 6. mája, v platnosti naďalej zostávajú protiepidemio­logické zásady.

Návštevníci môžu v priestoroch múzea vidieť trofeje jelenej, danielej, srnčej, muflónej a diviačej zveri. Vystavené trofeje a sprievodný katalóg poskytujú prehľad o počte zveri v revíroch, správnom selektívnom love trofejových jedincov, ako i bodovanie trofejí a udeľovanie medailí. Trofeje dopĺňajú preparáty poľovných druhov zveri zo zbierok Ponitrianskeho mú­zea.

Poľovníctvo nie je len lov zveri, ale aj jej ochrana, chov a zušľachťovanie.

„Lov bol všeobecnou praktikou od praveku až do stredoveku. Výsadou vyvolených sa stal až neskôr – zúžil sa na vlastníkov lesov a pôdy a ich súhlas. V 50. rokoch 20. storočia poľovníctvo zľudovelo, s čím súvisel nárast poľovníkov z radov bežných občanov,“ skonštatovala Packová-Zahradárová. V súčasnosti patrí riadenie poľovníctva Nitrianskeho okresu do pôsobnosti Obvodnej poľovníckej komory v Nitre.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM