Rastislav Búgel Samospráva

Neplatiči dlhujú mestu vyše 2,5 milióna: Rekordér má dlh 60 000 €!

Firmy a jednotlivci dlžia mestu Nitra viac ako 2,5 milióna eur. Magistrát evidoval k 30. septembru tohto roka daňové nedoplatky u 2717 subjektov.

Ilustračný obrázok k článku Neplatiči dlhujú mestu vyše 2,5 milióna: Rekordér má dlh 60 000 €!

Mesto sa snaží podlžnosti vymáhať, ich objem sa však postupne zvyšuje. Ako sa uvádza v správe mestského úradu, k navýšeniu celkovej sumy nedoplatkov došlo v poslednom období aj preto, že správca dane už vyrubil v septembri 2012 aj úrok z omeškania.

Padli už aj trestné oznámenia

„U daňovníkov, ktorí nezaplatili žiadnu splátku dane, sa začali exekučné konania a zriadili záložné práva na nehnuteľný majetok. V niektorých prípadoch sa pristúpilo k vymáhaniu prostredníctvom súdneho exekútora, v troch prípadoch sme podali trestné oznámenie za nezaplatenie dane. V súčasnosti sa pripravujú ďalšie trestné oznámenia,“ uvádza sa v materiáli, ktorým sa budú mestskí poslanci zaoberať na svojom rokovaní 13. decembra.

Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka už dlžníkom poslali ďalšie výzvy na úhradu daňových nedoplatkov. Zároveň skonštatoval, že zverejnenie mien dlžníkov na webovej stránke mesta neprinieslo viditeľný efekt.

Na rekordéra poslali exekútora

Mesto v súčasnosti eviduje pohľadávky nad 500 eur u 35 dlžníkov. Najväčší daňový nedoplatok eviduje pri fyzickej osobe, a to vo výške 59 504,51 eura. Mesto ho vymáha pomocou súdneho exekútora. Za likvidáciu a obsah komunálneho odpadu dlžia fyzické i právnické osoby viac ako 1,4 milióna eur.

Najväčší dlh fyzickej osoby za odvoz odpadu je 3511,41 eura. Najväčší nedoplatok podnikateľského subjektu eviduje radnica vo výške 6 201,58 eura. Mesto už postúpilo 626 pohľadávok na vymáhanie súdnemu exekútorovi. „Z toho úspešnosť vymáhania cestou exekútora bola v 180 prípadoch v celkovej hodnote 33 936 eur. Úhrady nedoplatkov na základe výziev spolu s dobrovoľnými platbami dlžníkov pod ťarchou exekučných konaní sú vo výške 259 228 eur,“ skonštatoval Kršiak.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM