Správy

Nemocnica v Nitre má krajšie priestory pre DETI: Rekonštrukcia stála vyše 63-tisíc eur

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre odovzdali do užívania zrekonštruované spoločné priestory pre malých pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Nitre má krajšie priestory pre DETI: Rekonštrukcia stála vyše 63-tisíc eur
Zdroj: FN Nitra

Priestory na Klinike detí a dorastu vo Fakultnej nemocnici v Nitre prešli rekonštrukciou. Práce na modernizácii spoločných priestorov na úseku malých a veľkých detí Kliniky detí a dorastu Fakultnej nemocnice Nitra začali v júli tohto roka a slávnostné odovzdanie priestorov prebehlo 5. októbra.

Nemocnica v spolupráci s neziskovou organizáciou kompletne zrekonštruovala spoločné priestory na dvoch poschodiach v celkovej hodnote 63 482 eur.

Prečítajte si tiež

Krajšie priestory pre deti

Výmenou prešli podlahy, svietidlá, radiátory, dvere a v neposlednom rade aj steny priestorov. Vymaľovaním došlo k ich zútulneniu a fádny jednotvárny interiér sa razom premenil na prostredie podobné detskej izbe.

„Najmenší pacienti sa môžu ocitnúť mimo svojho domova zo dňa na deň, a preto je veľmi dôležité, aby im nemocničné prostredie nenaháňalo strach a mohli sa tak plne sústrediť na liečbu. Pocit útulnosti a veselé farby, ktoré sa nám podarili zakomponovať do interiéru priestorov im dovolia aspoň na chvíľku zabudnúť na nepríjemný boj s chorobami a vyčaria im úsmev na tvári,“ hovorí Hana Erat, výkonná riaditeľka n.o. Ronald McDonald House Charities na Slovensku.

Na oddelení menších detí, ktoré je súčasťou kliniky bol spoločný priestor upravený tak, aby deťom pripomínal herňu a poskytol im ideálny priestor na hranie hier a strávenie príjemných chvíľ. Pribudol tu na mieru vyrobený nábytok pre deti aj plne vybavená kuchynská linka pre rodičov.

Nemocničná škola

Na oddelení veľkých detí v nitrianskej nemocnici funguje aj nemocničná škola, v rámci ktorej, môžu pacienti pokračovať v štúdiu aj napriek dlhodobému nepriaznivému zdravotnému stavu. Deti tu majú k dispozícii novú magnetickú tabuľu či televízor.

Pribudli nové stoličky aj stôl, ktorý je možné poskladať do požadovaného tvaru podľa potreby. „Aj na tomto oddelení bol využitý nábytok na mieru, ktorý teraz efektívne slúži pani učiteľkám s uskladnením školských potrieb. Poslednou novinkou je malá kuchynská linka,“ uvádza hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

„Naša klinika poskytuje  komplexnú diagnostiku a liečbu všetkých ochorení detí a adolescentov. Zotavenie sa a rekonvalescencia si častokrát vyžaduje dlhodobú hospitalizáciu, a preto sme veľmi radi, že nezisková organizácia RMHC zrekonštruovala práve priestory našej kliniky, ktoré môžu pomôcť k urýchleniu tohto procesu,“ uviedol doktor Michal Medovarský, prednosta Kliniky detí a dorastu vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM