Správy

Nemocnica v Nitre má ako prvá na Slovensku vedeckú radu: Prilákať chce mladých lekárov

Fakultná nemocnica v Nitre má ako prvá na Slovensku svoju vedeckú radu. Jednou z jej úloh je vytvoriť pre lekárov kvalitné pracovné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Nitre má ako prvá na Slovensku vedeckú radu: Prilákať chce mladých lekárov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , FN Nitra

V nitrianskej fakultnej nemocnici v pondelok po prvý raz zasadala vedecká rada. Slúžiť bude ako poradný orgán nielen pre riaditeľa nemocnice, ale aj pre medikov i lekárov. „Sme prvou nemocnicou na Slovensku, ktorá ustanovila takýto typ orgánu,“ uviedol riaditeľ nemocnice Michal Fajin.

Podľa jeho slov bude vedecká rada okrem iného nápomocná aj pri získavaní medikov a mladých lekárov, ktorí sa o ňu budú môcť oprieť pri svojom ďalšom vzdelávaní. „Bude pomáhať aj lekárom našej nemocnice, aby si pri rôznych problémoch mohli vymeniť skúsenosti s odborníkmi, ktorí patria k vedeckým špičkám v oblasti zdravotníctva na Slovensku,“ povedal Fajin.

Prečítajte si tiež

Priblíženie k zahraničiu

Podľa predsedu vedeckej rady Mariána Bakoša budú jej členovia pomáhať vo vedeckovýskumnej činnosti i pri riešení rôznych projektov a získavaní grantov.

„Chceme sa, samozrejme, zamerať aj na našich zamestnancov a pomáhať im pri vzdelávaní. Chceme tiež nadviazať spoluprácu s ďalšími nemocnicami nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a s univerzitami. Ide nám teda o podporu mladých lekárov i vedeckej činnosti,“ skonštatoval Bakoš.

Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Payer považuje zriadenie vedeckej rady v nitrianskej fakultnej nemocnici za unikátny projekt. „Takéto orgány poznám zo sveta, ale na Slovensku som sa s tým ešte nestretol. Preto som túto iniciatívu prijal s radosťou. Vždy je dobré, keď je viac ľudí, ktorí dokážu poradiť. Určite by bolo v prospech zdravotnej starostlivosti, keby sa viac fakultných nemocníc inšpirovalo týmto nitrianskym modelom,“ uviedol Payer.

Priláka mladých lekárov?

Vedecká rada môže podľa neho slúžiť aj na prilákanie mladých lekárov. „Jednou z jej úloh je vytvoriť pre lekárov kvalitné pracovné prostredie, aby mali dôvod zostať, keď si uvedomia, že ich nemocnica je rovnako kvalitná ako nemocnice v okolitých krajinách. Vedecká rada zložená z odborníkov, ktorí môžu pomáhať lekárom, určite prispeje k tomu, aby nemocnica bola čo najkvalitnejšia,“ doplnil Payer.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk

🔵 S radosťou oznamujeme, že dnešný deň sa zapíše do histórie Fakultnej nemocnice Nitra prvým oficiálnym zasadnutím...

Posted by Fakultná nemocnica Nitra-oficiálna stránka on Monday, November 13, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM