Rôzne

Nebezpečné výkyvy počasia: Okrem vírusov sú veľkou hrozbou aj bakteriálne nákazy

Chrípka, nachladnutie a aj množstvo iných ochorení aktuálne útočia zo všetkých strán. Premenlivé počasie nahráva šíreniu baktérií a vírusov.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečné výkyvy počasia: Okrem vírusov sú veľkou hrozbou aj bakteriálne nákazy
Zdroj: Pixabay.com

Súčasné prudké výkyvy počasia nemajú vplyv len na množstvo vírusov v ovzduší, ale stále viac vplývajú aj na výskyt bakteriálnych nákaz. Ide napríklad o syncyciálne vírusy, chlamýdie, mykoplazmy, ale aj pneumokoky, ktoré sú najčastejšou príčinou závažných infekcií a aj úmrtí hlavne u detí v prvých rokoch života.

Hrozba pre všetky vekové kategórie

„Syncyciálny vírus je okrem vírusu chrípky veľmi častou príčinou infekcií dýchacích ciest. Zvýšené riziko, že sa ľudia ním nakazia, je november až apríl. Predstavuje hrozbu nielen pre dospelých, ale aj pre deti, hlavne tie najmenšie. Poznáme závažné prípady, keď sa takéto ochorenie môže skončiť fatálne. Tento vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou, pretrváva na povrchu rôznych predmetov a preto sa ním ľudia ľahko nakazia,“ zdôrazňuje vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Viera Morihladková.

Ochorenia spôsobené respiračným syncyciálnym vírusom nevie súčasná medicína liečiť tak ako bakteriálne ochorenia. Preto je dôležitá prevencia – časté a dôkladné umývanie rúk, strava s vysokým obsahom vitamínu C, viac zeleniny a ovocia, otužovanie, prechádzky, vetranie miestností, ale je vhodné aj vyhýbať sa veľkej kumulácii osôb. Najúčinnejšou prevenciou je však očkovanie, či už proti chrípke, pneumokokom, či hemofilovým infekciám.

Pomôžu antibiotiká

Často sa podieľajú na infekciách dolných dýchacích ciest aj chlamýdie a mykoplazmy – tieto ochorenia obyčajne trvajú dlhšie ako bežné vírusové ochorenia, ale na rozdiel od vírusových ochorení sa im dá pomôcť antibiotikami. Chlamýdie aj mykoplazmy sa prenášajú aj kvapôčkovou cestou, môžu sa prenášať aj pohlavnou cestou. Tam však spôsobujú u oboch pohlaví lokálne infekcie pohlavných orgánov.

Ďalšia hrozba – pneumokoky, môžu človeka ohrozovať ako primárne infekcie, ale často sa vyskytujú aj ako komplikácie u iných akútnych respiračných ochorení horných dýchacích ciest a môžu vyústiť do ochorenia závažného charakteru, ako napríklad zápalu pľúc.

Ohrozenie života

Pneumokokové invazívne ochorenia predstavujú skupinu závažných a aj život ohrozujúcich chorôb – okrem zápalov pľúc sa môžu vyskytnúť aj zápaly stredného ucha, či zápaly mozgových blán, ktoré vyvoláva baktéria Streptococcus pneumoniae.

Tento typ nákaz je v súčasnosti vo veľkej pozornosti odborníkov, pretože očkovania proti nim – hlavne čo sa týka povinného očkovania detí, je jedno z najmladších. Bolo zaradené do Národného imunizačného programu a zavedené do očkovacieho kalendára v roku 2009. Laboratórnym skúmaním tohto patogénnu, jeho kmeňov, sledovaním antibiotickej rezistencie jednotlivých kmeňov a ďalšími dôležitými úlohami je poverené Národné referenčné centrum (NRC) pre pneumokokové nákazy, ktoré bolo zriadené pri banskobystrickom RÚVZ 1. januára 2011.

Foto: ilustračné

Proti chrípke a jej podobným ochoreniam môže pomôcť očkovanie. Viac sa dozviete vo videu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM