Monika Földešiová Rôzne

Návšteva z ministerstva prešetruje kauzu

Kauza údajnej rekonštrukcie hradného mosta v Nitre sa dostala už aj na stôl Ministerstva kultúry SR, ktoré vyslalo zástupcu Pamiatkovej inšpekcie k prešetreniu a osobnej obhliadke problému. Podnet na ňu dali členovia Klubu priateľov starej Nitry.

Členovia klubu Róbert Dokupil a Aurel Jansčák pred týždňom poukázali na nezákonný postup pri rekonštrukcii barokového mosta zo 17. storočia, ktorá skončila jeho totálnym zbúraním. „Pracovníci inšpekcie sa oboznámili s celkovou situáciou a vývojom prác. Vykonali obhliadku a bola im sprístupnená dokumentácia,“ //uviedla riaditeľka Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Nitre Anna Valeková. Ako informovala, inšpektori zatiaľ nevyslovili žiadne jednoznačné závery, k tým dospejú až po dôkladnom preverení všetkých faktov. „Neviem, kedy oznámia oficiálne stanovisko, ale dostali sme prísľub, že to bude v čo najkratšom možnom čase,“ //uviedla Valeková.

Riaditeľka nitrianskeho KPÚ sa zároveň ohradila voči obvineniam, že pamiatkový úrad dovolil zbúranie mosta. Ako zdôraznila, most nebol zbúraný, ale rozobraný. „Rozoberať sa môže rôzne, aj s použitím mechanizmov. To neznamená, že sa musí rozoberať iba ručne, tehlička po tehličke. Všetky práce sa robili za našej účasti, každú činnosť sme posudzovali a preverovali počas kontrolných dní. Na tých sa potvrdilo, že murovací materiál je rozdrobený, premočený, zasolený a nepoužiteľný. Preto sa niekde odstraňoval ručne a niekde mechanizmom. Nie je tiež pravda, že sa rozobral celý most, viaceré jeho súčasti zostali zachované,“ tvrdí Valeková.

Biskupský úrad v Nitre už dlhšie avizoval opravu hradného mosta s finančnou participáciou úradu a Mesta Nitra. To prispelo zo svojho rozpočtu sumou 200 tisíc eur, celkové náklady sa pri tom pohybujú okolo dvojnásobku ich príspevku. Viac o kauze hradného mosta v článku [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.108117_Bu­ranie-mosta–Omyl-ci-umysel?.1]Búranie mosta. Omyl či úmysel?[/link]

Zdroj: TASR, Nitra24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM