Rastislav Búgel Kultúra

Národná púť: Slávnostnú omšu bude celebrovať osobitný vyslanec pápeža

Vyvrcholením desiatok aktivít po celom Slovensku k 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na slovenské územie bude Cyrilo-metodská národná púť v Nitre 5. júla, ako aj ďalší program.

Ilustračný obrázok k článku Národná púť: Slávnostnú omšu bude celebrovať osobitný vyslanec pápeža
Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostnú omšu so začiatkom o 10:00 hod. na Svätoplukovom námestí v Nitre bude celebrovať osobitný vyslanec Svätého Otca slovinský kardinál Franc Rodé. Spoločne s ním ju budú koncelebrovať biskupi zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Talianska, Grécka a nekatolícki biskupi z Arménskej apoštolskej cirkvi.

S prezentáciou mince

Okrem púte je na štátny Sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla, ako aj deň predtým a nasledujúci deň, pripravený bohatý program duchovných a kultúrnych akcií. Už po sv. omši v piatok (5. 7.) je naplánovaná prezentácia pamätnej dvojeurovej mince a slovenskej poštovej známky k 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda. Vo štvrtok 4. júla sprístupnia v Katedrále sv. Emeráma v Nitre výstavu starších i najnovších archeologických nálezov súvisiacich s počiatkami kresťanstva na Slovensku. Na oslavách v Nitre sa očakáva účasť najvyšších cirkevných a štátnych predstaviteľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM