Rastislav Búgel Samospráva

Náročné úlohy pre vedenie kraja: Riešiť bude musieť dopravu a sociálnu starostlivosť

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) čakajú na budúci rok mnohé ťažké úlohy, ktoré musí zvládnuť, aby mohol efektívne fungovať. Myslia si to viacerí regionálni poslanci, ktorí upozorňujú na výzvy, ktorým bude musieť NSK v roku 2015 čeliť.

Ilustračný obrázok k článku Náročné úlohy pre vedenie kraja: Riešiť bude musieť dopravu a sociálnu starostlivosť
Foto: Rastislav Búgel

Pôjde predovšetkým o zefektívnenie sociálnych služieb, riešenie dopravy, vypracovanie energetickej koncepcie, či využívanie štrukturálnych fondov Európskej únie. „Sociálne služby dnes predstavujú obrovský balík a preto sa ním budeme musieť zaoberať. Veľkou výzvou je aj starostlivosť o cesty II. a III. triedy. Podarilo sa nám zlúčiť päť podnikov Regionálnych správ a údržby ciest do jednej. Musíme však pokračovať v zefektívňovaní opráv a spravovania ciest,“ skonštatoval krajský poslanec Marian Radošovský.

Kraj bude musieť v roku 2015 riešiť aj problémy v prímestskej doprave a zabezpečiť výkon dopravy vo verejnom záujme. Podľa Radošovského sa tento problém netýka iba vyššieho územného celku, ale aj všetkých primátorov a starostov v kraji. „Prímestskú dopravu chcú mať všetci, ale podieľať sa na nákladoch už nechce nikto. Pri zabezpečovaní dopravnej obslužnosti kraja by sme očakávali väčšiu pomoc aj od vlády,“ povedal Radošovský. Ako pripomenul, kraj na budúci rok čaká aj veľký medzinárodný tender na nových dopravcov, ktorí budú prímestskú dopravu zabezpečovať. „Vyvstáva tu otázka, či aj v budúcnosti budeme v autobusoch prevážať čoraz menej cestujúcich a viac vzduchu a či budeme týmto dopravcom doplácať stále také veľké sumy, ako doteraz,“ dodal.

Podľa poslancov musí kraj v roku 2015 doriešiť aj svoju energetickú koncepciu, ktorá síce existuje, ale mnohé krajské inštitúcie k nej podľa poslancov pristupujú nezodpovedne. Podľa poslanca Ivána Farkasa musí NSK v roku 2015 i v celom novom programovom období intenzívnejšie čerpať financie zo štrukturálnych fondov Európskej únie. „Nemali by sme zabúdať ani na úsilie získať nové investície, pretože investorov budeme potrebovať ako soľ,“ myslí si Farkas.

Podľa predsedu NSK Milana Belicu je kraj v dobrej ekonomickej kondícii a úlohy, ktoré naň v novom roku čakajú, dokáže riešiť. Na októbrovom rokovaní poslanci už schválili aj rozpočet na rok 2015, ktorý je po prvýkrát v histórii kraja prebytkový. Počíta sa v ňom s príjmami vo výške 164 551 145,74 eura a výdavkami v hodnote 160 737 547,8­4 eura. Prebytok tak dosiahne sumu 3 813 597,90 eura. NSK má okrem toho v rezervnom fonde k dispozícii ešte približne 13 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM