Rastislav Búgel Hokej

Napätie vrcholí: Hokejisti chcú uchmatnúť titul!

Hokejisti HK Nitra už v stredu premiérovo okúsia chuť finálových duelov slovenskej extraligy. Hokejisti veria vo víťazstvo.

Ilustračný obrázok k článku Napätie vrcholí: Hokejisti chcú uchmatnúť titul!
Zdroj: TASR

Po historickom postupe do bojov o titul veria, že dokážu potrápiť aj víťazov základnej časti a aktuálnych vicemajstrov z Košíc a český tréner klubu Antonín Stavjaňa dúfa, že sa v jeho tíme nájdu hráči, ktorí v dôležitých momentoch vezmú zodpovednosť na seba a prekvapia.

Ofenzívny hokej

Nitrania sa nielen v základnej časti, ale aj počas vyraďovacích bojov prezentovali ofenzívnym poňatím hry. Mužstvo pod vedením Stavjaňu nastrieľalo najviac gólov, no košický tím sa zase predviedol najlepšou obranou. Aj z tohto pohľadu pôjde o zaujímavú konfrontáciu. „Ako Košice, tak aj my sme skôr ofenzívne ladený tím. Je to však play off a v tom zvyknú dominovať najmä obrany. Oba tímy majú vynikajúcich brankárov. Myslím si však, že obraz hry bude viac ofenzívny než býva v play off zvykom. Rozhodnú výkony strelcov a brankárov,“ poznamenal kouč Nitry.

Správna taktika

Košičania boli v uplynulých dvoch ročníkoch vo finálových súbojoch so Slovanom Bratislava, resp. Zvolenom neúspešní. Nitrania im z pohľadu vlastného športového cieľa nemôžu priať nič iné ako „strieborný hetrik“. Hlavnou úlohou Stavjaňu bude ušiť na súpera správnu taktiku, predstavu už má, detaily však neprezradil. „Stanoviť taktiku nie je problém, ale je dôležité, aby sadla tímu. Pôjde o to, aby hráči boli ochotní vydržať plniť taktické pokyny po celý zápas a aby sa vyvarovali osobných chýb, ktoré majú vplyv na konečný výsledok,“ uviedol.

Umenie improvizácie

V play off nie je ničím nezvyčajným, ak niektorí hráči osobne bránia vybraných hokejistov súpera. Bývalý obranca na striedačke nitrianskeho tímu však podobnú pokyny svojim zverencom nenaordinuje. „To by sme museli strážiť asi 15 hráčov, takže z našej strany to nebude osobná obrana, ale skôr upozornenie na nejaké typické prvky, ktoré sa v hre Košíc objavujú. Na hráčoch bude, aby zvládli umenie improvizácie na ľade a ukázali osobnú zodpovednosť v momentoch, keď bude treba rozhodnúť,“ dodal Stavjaňa.

Náročná séria

Nitrianski hokejisti postúpili do finále po tom, čo vo štvrťfinále zdolali vlaňajšieho majstra zo Zvolena a v semifinále Banskú Bystricu jednoznačnými výsledkami sérií 4:0, resp. 4:1 na zápasy. „Bolo by krásne, keby sa nám to poradilo aj proti Košiciam. Na druhej strane, série so Zvolenom i Bystricou boli síce výsledkovo jednoznačné, no herne vyrovnané. Vždy sa rozhodovalo až v posledných minútach, alebo v tretej tretine, takže tie zápasy určite neboli ľahké,“ upozornil brankár Vlastimil Lakosil, ktorý sa o miesto v nitrianskej bránke delí so slovinským olympionikom Robertom Kristanom.

Vyrovnaný tím

Náročná bola najmä semifinálová séria s Banskou Bystricou, ktorá predvádzala tvrdý a agresívny hokej, na čo Nitrania doplatili niekoľkými zranenými hráčmi. „Ale máme vyrovnaný tím, keď sa niekto zraní, nahradí ho ďalší. Nie sú tam veľké výkyvy medzi výkonnosťou jednotlivých hráčov a práve vďaka tomu sme prišli až do finále,“ pokračoval Lakosil, ktorý sa v januári už tretíkrát v kariére vrátil pod Zobor. „Vždy sa sem rád vraciam kvôli atmosfére. Som veľmi rád, že sme sa konečne dostali do finále. Hlavne pre fanúšikov, pretože oni si to zaslúžia najviac. Obávam sa, že vo finále spadne štadión, pretože ľudia tu vytvárajú neskutočnú atmosféru a hrá sa tu parádne,“ dodal.

Prvé finále

Finále bude mať špeciálnu príchuť aj pre kapitána a lídra „corgoňov“ Jozefa Stümpela. Štyridsaťjedenročný center si totiž na sklonku kariéry zahrá vôbec prvé finále na klubovej úrovni. „Bojujeme za náš klub, naše mesto a našich fanúšikov. Každý chce niečo dosiahnuť. Kedysi na Slovensku platilo, že keď niekto chcel hrať vo finále, tak musel hrať za Košice, za Slovan, alebo za Trenčín. Ja však verím, že teraz sa to už začne meniť. Pre Nitru je to obrovský úspech a verím, že účasť vo finále nemusí byť vrchol. No na ľade pre to musíme odovzdať ešte viac,“ uviedol.

Veľa to pre mesto znamená

Líder extraligovej produktivity dúfa, že historická účasť vo finále pozdvihne aj úroveň hokeja v meste. „Samozrejme, postup do finále znamená pre mesto veľa. Ale v prvom rade sa musí dobre pracovať s mládežou a vychovať mladých hráčov, aby pre nich bola radosť tu hrať,“ dodal.

Chce titul

Na finále sa špeciálne teší aj ďalší veterán Miroslav Kováčik. Odchovanec nitrianskeho hokeja verí, že s materským klubom získa svoj druhý extraligový titul. Ten premiérový vybojoval pred desiatimi rokmi ako hráč Dukly Trenčín: „Urobíme všetko pre to, aby sme titul dostali do Nitry. Kvôli ľuďom, kvôli sebe, veď preto sa hrá hokej. Už pred sezónou som hovoril, že mojím posledným cieľom v kariére, je vyhrať v Nitre titul.

Finálová séria medzi Nitrou a Košicami odštartuje v stredu 9. apríla o 17:00 hodine v košickej Steel aréne. Víťaz Slovnaft play off Tipsport extraligy bude známy najneskôr v pondelok 21. apríla. Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM