Monika Földešiová Rôzne

Námestie nenámestím

Dnešná verejná diskusia o súčasnom stave Svätoplukovho námestia priniesla množstvo protichodných názorov z radov obyvateľov mesta pod Zoborom.

Nedeľné Plánovacie popoludnie, ktoré zorganizovali študenti a doktorandi Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Fakulty Záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre v CVČ Domino sa nieslo v duchu vox populi, t.j. hlasu ľudu. Na stretnutí sa spolu s obyvateľmi mesta zaoberali otázkami využívania a vnímania námestia, všetky názory zapracovali do súčasnej štúdie, ktorá sa spracováva. Väčšina prítomných sa zhodla v tom, že centrálna zóna mesta je ľudoprázdna, predovšetkým kvôli odklonu do obchodných centier. Dokonca sa objavil aj názor, že námestie nie je námestím v pravom slova zmysle, nakoľko nie je zo všetkých strán obklopené budovami, ale je takpovediac otvorené. Sťažnosti padli aj na množstvo bezdomovcov, ktorí vytvárajú značne negatívny obraz v očiach turistov, nedostatok parkovacích miest v jeho okolí, či na teritoriálnu vyvýšeninu, ktorá núti ľudí chodiť len po okraji námestia.

Práve spomínaní študenti i s hlavným architektom Mesta Nitra Stanislavom Babčanom aktívne rokujú s víťazmi urbanisticko – architektonickej súťaže vo veci rekonštrukcie Svätoplukovho námestia – s architektmi na čele s Michalom Bogárom. I keď práve spomínaná súťaž nebola súčasťou diskusie, koordinátorka iniciatívy mladých Milota Sidorová pre náš portál prezradila, že skupina architektov je naklonená a otvorená každej možnosti. Aj preto sa v Domine zorganizoval tento workshop, aby vznikol akýsi kompromis v tejto veľmi intenzívne diskutovanej záležitosti.

Svoj názor môžete vyjadriť aj na https://sites.google.com/…kovyprieskum

Foto: archívne, Ivo Fandel

Svatoplukovo namestrie
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM