Rastislav Búgel Rôzne

Najväčšia letná škola esperanta na svete začala: V Nitre sa stretlo viac ako 260 ľudí!

Do Nitry sa vracia najväčšia letná škola jazyka esperanto na svete. Už po ôsmy raz ju organizuje občianske združenie Edukácia@Internet, pričom miesto konania sa každý rok mení. Nitru si však organizátori obľúbili natoľko, že sa pre ňu rozhodliuž po tretí raz.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia letná škola esperanta na svete začala: V Nitre sa stretlo viac ako 260 ľudí!
Zdroj: Dnes24.sk

Priaznivci medzinárodného jazyka esperanto sa stretli v dňoch od 12. do 20. júla 2014 v priestoroch ŠD Zobor. Na SomeraEsperanto-Studado sa popri úplných nováčikoch zúčastňujú aj tí, ktorí sa jazyk učia už nejaký čas. Hoci je učenie sa cez internet pohodlné a bez finančných nákladov, predsa len mnohí z nich uprednostňujú raz do roka komunikáciu naživo. Týždenné podujatie je aj výbornou príležitosťou nadviazať nové priateľstvá a porozprávať sa v cudzom jazyku. Do Nitry zavítalo viac ako 260 účastníkov z 30 krajín sveta.

Na konci podujatia všetci dostanú potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu podľa úrovní Európskeho referenčného rámca pre jazyky od A1 po C1.

Účastníkov však nečaká len učenie. Pripravené sú pre nich výlety do prírody, tvorivé dielne, koncerty, prednášky na zaujímavé témy i športové súťaže. Súčasťou večerného programu je tradičný Večer národov, na ktorom budú prezentovať svoju krajinu, kultúru a jazyk.A keďže esperanto funguje ako takzvaný mostový jazyk – vytvára most medzi kultúrami a ľuďmi s rôznymi materinskými rečami. Letná škola esperanta im ponúkne aj minikurzy národných jazykov, medzi ktorými nebude chýbať ani slovenčina.

Záštitu nad podujatím prevzal tento rok primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, predseda NSK Milan Belica a minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič. Mesto Nitra sa zároveň stalo oficiálnym partnerom podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM