Rastislav Búgel Rôzne

Najväčšia letná škola esperanta na svete: V Nitre sa stretnú ľudia z 30 krajín

V Nitre sa stretnú esperantisti z celého sveta. Na ôsmy ročník letnej školy esperanta sa doteraz prihlásilo vyše 230 ľudí z 30 krajín, informovala Katarína Nosková z občianskeho združenia Edukácia@Internet, ktoré je organizátorom podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia letná škola esperanta na svete: V Nitre sa stretnú ľudia z 30 krajín
Zdroj: Dnes24.sk

Na Somera Esperanto Studado sa popri začiatočníkoch zúčastnia aj tí, ktorí sa jazyk učia už nejaký čas. Najväčšia letná škola esperanta na svete sa uskutoční od 12. do 20. júla v priestoroch študentského domova Zobor.

S kurzami národných jazykov

Vyučujúci si bezprostredne po príchode žiakov podelia do skupín podľa stupňa znalosti jazyka. Na záver letnej školy esperanta dostanú všetci účastníci potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu podľa úrovní Európskeho referenčného rámca pre jazyky od A1 po C1. Pre účastníkov sú okrem samotnej výučby pripravené aj výlety do prírody, tvorivé dielne, koncerty, prednášky na zaujímavé témy i športové súťaže. Súčasťou večerného programu je tradičný Večer národov, na ktorom budú prezentovať svoju krajinu, kultúru a jazyk. „Keďže esperanto funguje ako mostový jazyk, ktorý vytvára most medzi kultúrami a ľuďmi s rôznymi materinskými rečami, letná škola esperanta ponúkne účastníkom aj minikurzy národných jazykov. Nebude medzi nimi chýbať ani slovenčina,“ povedala Nosková.

Ľahko zvládnuteľný

Medzinárodným jazykom esperanto v súčasnosti podľa oficiálnych odhadov hovoria približne 2 milióny ľudí. Jazyk sa vyznačuje najmä jednoduchou zvládnuteľnosťou, ľahkou a presnou gramatikou bez výnimiek a neutrálnosťou. Esperanto nepatrí žiadnemu národu či krajine, čím umožňuje rovnocennú komunikáciu ľudí s rozdielnymi materinskými jazykmi. Na dobrú komunikačnú úroveň sa dá naučiť za tri až šesť mesiacov. Iniciátorom a tvorcom základov esperanta bol poľský lekár Ľudovít L. Zamenhof, ktorý svoju prvú učebnicu zverejnil v roku 1887. Od februára 2012 pozná esperanto aj prekladač Google Translate. Esperanto sa stalo jeho 64. podporovaným jazykom, pričom preklady dosahujú pomerne vysokú presnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM