Monika Földešiová Rôzne

Na zeleň nemá mesto peniaze

Nitriansky magistrát má čoraz väčšie problémy so starostlivosťou o neudržiavané plochy v meste. Rozpočet Mestských služieb je príliš napätý a na údržbu všetkých zelených priestranstiev nestačí.

Mesto preto radšej využíva možnosť poskytnúť nevyužívané pozemky za symbolickú sumu záujemcom, ktorí sa o ne postarajú. Jazdecké centrum Skýcov, s. r. o., tak za symbolické euro ročne získalo do prenájmu pozemok s rozlohou 4500 metrov štvorcových v mestskej časti Kynek. Dve prenajaté parcely bude centrum využívať ako výbeh pre kone.
Viacerým mestským poslancom sa takýto postup nepozdáva. Podľa ich slov takmer bezplatný prenájom pozemkov pre súkromnú spoločnosť a na dobu neurčitú, nie je pre mesto výhodný. „Prečo prenajímame náš majetok za jedno euro? Na čo to je dobré? To môžeme ten pozemok nechať rovno tak,“ skonštatoval mestský poslanec Miroslav Hatala. Podľa jeho kolegyne Anny Šmehilovej by malo mesto v prípadoch symbolických prenájmov vyžadovať od nájomcu aspoň drobné služby. „Malo by sa do zmluvy zakomponovať, aby napríklad aspoň na MDD povozili na koňoch deti,“ uviedla.
Podľa poslanca Milana Burdu je pre mesto výhodné už to, že sa nový nájomca bude starať o pozemok, ktorý je v súčasnosti celý zarastený vysokou burinou. Súhlasí s ním aj primátor Jozef Dvonč. „Mestským službám pridávame do správy stále nové pozemky, ale peniaze im nepridávame. Naozaj len s vypätím všetkých síl udržiavame v meste poriadok, takže nie je zlé, ak sa o nevyužitý a zaburinený pozemok postará niekto iný,“ povedal Dvonč.
Mesto Nitra v súčasnosti spravuje 2.524.810 metrov štvorcových zelene. Na jej údržbu majú mestské služby v tomto roku schválenú sumu 627.670 eur, čo je o takmer 40.000 eur viac ako v minulom roku. Ani zvýšený rozpočet však nestačí na údržbu všetkých parciel a viaceré pozemky tak zostávajú neupravené. Mnohé z nich sú v okrajových mestských častiach, niektoré sa však nachádzajú aj priamo v meste.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM