Lucia Berezna Rôzne

Na Vŕšku to viazne

Rekonštrukcia Mariánskej ulice alebo Ulice Na Vŕšku pokračuje pomaly. S obnovou tejto historickej časti mesta sa začalo ešte v septembri minulého roka, no pravdepodobne ani toto leto si ešte nevychutnáme príjemnú atmosféru oddychovej zóny, ktorá tu v

Už pred niekoľkými rokmi bola v tejto ulici zámerne odkrytá pôvodná historická dlažba z 18. storočia. Jej povrch však bol nerovný a nechodilo sa po nej ľahko. Preto sa zo starej dlažby zachová len malý kúsok a zvyšok ulice pokryje nová dlažba.

Vytvorenie oddychovej zóny s predĺženou zónou pre peších si kladie za hlavný zámer prinavrátiť tejto časti mesta pôvodnú historickú tvár. Nové lavičky, výsadba novej zelene a úprava tej, ktorá tu už je, prenesenie sochy spred kostolíka, fontána s pitnou vodou a odkrytie historickej studne – toto všetko by malo skrášliť prostredie v okolí nitrianskeho Vŕšku. Zatiaľ však Nitrania chodia okolo nedokončenej rekonštrukcie, vyhýbajú sa stavebným materiálom a čakajú na jej zavŕšenie.

Podľa pôvodných plánov mala byť renovácia tejto oddychovej zóny dokončená ešte koncom minulého roka. Ulice Mariánska a Na Vŕšku sa nachádzajú na území pamiatkovej zóny v Nitre v Starom meste, kde sa kedysi nachádzalo veľkomoravské hradisko. Preto na rekonštrukciu dohliada aj Krajský pamiatkový úrad, no kvalita a harmonogram pracovnej činnosti je v kompetencii mesta Nitra.

Dúfajme, že rekonštrukčné práce budú v blízkej dobe dokončené a Nitrania si budú môcť ešte počas letných mesiacov vychutnať novú oddychovú zóna mesta.

V?šok
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM