Monika Földešiová Rôzne

Na týždeň novinárom

Mládežníci od 10 do 17 rokov z Nitry a okolia, i prázdninujúci v Nitre, ktorí sa zaujímajú o mediálny svet, mali možnosť zažiť zábavný a vzrušujúci program táborov v prvom turnuse. Ten sa zameral na periodickú tlač a novinársku fotografiu.

Denný mediálny tábor sa koná pod záštitou Slovenského syndikátu novinárov, ktorého cieľom je mediálna výchova mládeže. //„Záujemcovia z radov detí a mládeže nemusia byť špeciálne talentovaní, alebo mať už nejaké mediálne skúsenosti. Stačí ich záujem a všetko, na čo sú z mediálnej kuchyne zvedaví, sa počas táborov dozvedia. Rozvíjať mediálnu tvorivosť a výchovu budeme počas nich príťažlivým a hravým spôsobom, ktorý bude zodpovedať ich veku,“ //povedala autorka projektu mediálnych táborov Silvia Struhárová. Ako nám ďalej vysvetlila, každý deň viedla s deťmi diskusný blok z mediálnej výchovy, o ochrane pred nevhodným obsahom, vyhľadávanie informácií zo spoľahlivých zdrojov i ochranu pred závislosťou na počítačových hrách, samozrejme nechýbala ani teória a vymedzenie pojmov. //„Scenár sme podrobne premysleli, aby deti začínali od základov a cez deň mohli spoznávať osobnosti mediálneho sveta,“ //hovorí.

Počas celého týždňa mohli stretávať rôznych skúsených novinárov, zoznámili sa s prácou redaktorky tlačovej agentúry SITA pre región Nitra Máriou Pietovou i redaktorom Nitrianskych novín Tomášom Holúbkom. Tí účastníkom tábora predstavili nielen svoju prácu ale aj fungovanie a chod svojich mediálnych pôsobísk. Jedným z najväčších „trhákov“ týždňa bola návšteva prestížneho zahraničného reportéra Petra Kubínyiho, oceneného cenou E. E. Kischa za literatúru faktu. Priniesol množstvo reportáži zo všetkých končín sveta vrátane vojnových oblastí. Ďalším lákadlom bol určite aj držiteľ Krištáľového krídla za žurnalistiku, šéfredaktor legendárneho týždenníka Domino Fórum, spoluzakladateľ SME a dnes dramaturg SRo a redaktor denníka Šport Robo Kotian. Ten deťom priblížil éru Mečiarových vlád, ktorá pre novinárov znamenala nedostatočný prísun informácií, ich zatajovanie a ťažké získavanie. Pre budúcich fotografov bolo hodnotnou skúsenosťou stretnutie s Henrichom Mišovičom z TASR, s ktorým si skúsili malý fotoworkshop v teréne.// „Chýbať nemohla ani pani novinárka a bývalá mienkotvorná komentátorka Národnej Obrody Klára Grosmannová, ktorá bola pre deti aj akousi mamou, nakoľko dlhé roky vedie študentov,“// vysvetlila Struhárová. Napokon sa deti zoznámili aj s komerčnou sférou, keď navštívili OC Galéria Mlyny. Tam im pracovníci marketingového oddelenia prostredníctvom tlačovej konferencie predstavili fungovanie obchodného centra, deti sa mohli pýtať aj na Golden Sand Festival, ktorý končí už túto nedeľu. „Máme tu veľmi šikovné inteligentné a kultivované deti, videli sme z hodiny na hodinu, ako zbierajú skúsenosti a vyrastajú z nich budúci novinári alebo fotoreportéri,“ vraví autorka projektu.

Druhý turnus, tento krát zameraný na rozhlas a televíziu, sa uskutoční od 22. do 26. augusta 2011. Lákadlom je okrem iných aj redaktorka hlavného spravodajstva TV Markíza a Nitrianka Miriam Kalisová či redaktor Pavol Kirinovič z TA3. ** Prihlasovať sa na 2. turnus môžete na tel. čísle 0911 112 710. **

medialny tabor
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM