Správy

Na SPU študuje viac ako 5700 študentov: Univerzita ponúkne 5 nových programov

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) pripravila pre uchádzačov o denné bakalárske štúdium v akademickom roku 2020-2021 päť nových študijných programov.

Ilustračný obrázok k článku Na SPU študuje viac ako 5700 študentov: Univerzita ponúkne 5 nových programov
Zdroj: TASR

Informovala o tom hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) bol novoakreditovaný študijný program agroekológia, Fakulta ekonomiky a manažmentu (FEM) ponúkne študijný program sociálny manažment a služby v agrosektore. Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) otvorila nový študijný program pozemkové úpravy a informačné systémy v poľnohospodár­stve.

Viac ako 5700 študentov

Na Technickej fakulte (TF) pribudli dva nové študijné programy, automobilová doprava a manažérstvo prevádzky techniky,

Na šiestich fakultách SPU v Nitre podľa hovorkyne SPU v súčasnosti študuje 5705 študentov.

Univerzita ponúka 107 študijných programov, z toho 47 bakalárskych. Na FAPZ majú študenti najväčší záujem o študijný program výživa ľudí, na Fakulte biotechnológie a potravinárstva o program bezpečnosť a kvalita potravín. FEM eviduje najväčší záujem o študijné programy manažment podniku, ekonomika podniku a účtovníctvo.

Na Fakulte európskych štúdií a regionálneho rozvoja dominuje študijný program verejná správa a regionálny rozvoj, na FZKI program krajinná a záhradná architektúra. Na TF majú študenti najväčší záujme o programy výrobné technológie pre automobilový priemysel a riadiace systémy vo výrobnej technike.

Vzdávajú štúdium

Počet študentov študujúcich na SPU v dennej forme štúdia má v posledných rokoch mierne klesajúci trend, skonštatovala Chosraviová. Príčinou je podľa jej slov hlavne demografický vývoj, ale aj pomerne vysoké percento študentov, ktorí pre nezvládnutie náročnosti vzdelávania štúdium zanechávajú po prvom roku štúdia.

Dlhodobo najvýraznejší pokles počtu študentov bol zaznamenaný najmä v externej forme štúdia po tom, ako bolo štúdium v externej forme spoplatnené a po komplexnej akreditácii vysokých škôl v SR, keď sa predĺžila externá forma štúdia o jeden rok. Ďalšou príčinou poklesu počtu študentov je podľa slov Chosraviovej odchod študentov na štúdium do zahraničia, najmä na české vysoké školy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM