Monika Földešiová Rôzne

Na rieke nová atrakcia

Rieka Nitra už dávno nadobudla prívlastky špinavá, znečistená, nevyužiteľná. Aj napriek tomu však niektorí na ňu nezanevreli a praktizujú na nej príležitostný športový (nie konzumný) rybolov alebo športové aktivity. A práve s jednou z nich prišiel aj

Dano žil vyše 6 rokov v Nitre, dostatočne ju pozná a stihol si ju aj obľúbiť. Preto sa rozhodol priniesť „mobilnú“ požičovňu kajakov k brehu našej rieky. Celý priestor, ktorý využíva ako svoje stanovište, si sám vyčistil od buriny, pokosil a podľa možností zveľadil. Pred tým, než prišiel so svojimi šiestimi jednomiestnymi kajakmi spríjemňovať leto Nitranom, si nemusel vyžadovať žiadne povolenie. //„Z mojej strany som musel splniť ohlasovaciu povinnosť voči Slovenskému vodohospodárskemu podniku a Mestu Nitra. Písomné povolenie mi nebolo treba, nakoľko nemám kamennú prevádzku,“ //hovorí Dano o prvotnom realizovaní svojej myšlienky využiť časť rieky.

Ľuďom rieka „nešmakuje“ Pokiaľ to počasie dovolí, každú stredu od poobedia sa zloží so svojimi kajakmi na brehu pri UKF a čaká na záujemcov, ktorí sú prevažne okoloidúci korčuliari, cyklisti či rodičia s deťmi na prechádzke. Ako sám pre portál Nitra24 uviedol, „väčšina ľudí reaguje na rieku negatívne, jednoducho je pre nich špinavá. Podľa mňa tu chýbajú aj nejaké móla, sám si musím nosiť malý schodiskový rebrík k nástupu do kajaku.“ //O zákazníkov však núdzu nemá, pri každej jeho návšteve Nitry využije túto riečnu novinku približne 10–15 ľudí. //„Voda síce nie je vhodná na kúpanie, ale samotná trasa rieky, kde sa dá kajakovať, je vďaka zelene veľmi pekná a poskytuje jedinečný pohľad na Zobor, na hrad, na všetky mosty,“ dodáva Dano.

Kajaky sú bezpečné Niektorých trápila otázka, ako má Dano zaistenú bezpečnosť. „Keď sa tu niečo stane, som za to zodpovedný výhradne ja. Viem ale, čo robím, s akým materiálom pracujem, ja viem teda zaručiť bezpečie človeka pri tejto činnosti. Okrem toho poučím každého, kto si chce sadnúť na kajak, o bezpečnosti a prípadných rizikách. Tieto kajaky sú pri tom to najstabilnejšie a najbezpečnejšie svojho druhu, čo momentálne na trhu existuje,“ ubezpečuje Dano. Ohrozený môže byť človek len z dôvodu vlastnej hlúposti a „frajeriny“.

Trasa je podľa neho tiež jednoduchá a nenáročná. „Zväčša ľuďom odporúčam dať si prvý úsek do protiprúdu smerom k hydrocentrále a odtiaľ sa vrátiť po Univerzitný most. Ak je niekto fyzicky menej zdatný, lepšie je robiť niekoľko krátkych úsekov.“ Podľa jeho odhadov vypúšťa hydrocentrála pri parku na Sihoti vodu približne okolo 18. hodiny, vtedy by mohlo byť komplikovanejšie ísť proti prúdu pri návrate od Chrenovského mosta. „Preto vždy vysvetľujem, čo môžeme o takom čase očakávať aj mojim návštevníkom.“ Pre rodičov s deťmi je najlepšie prísť okolo 16.-17. hodiny, kedy je voda v rieke stojatá.

Ako sa obliecť? Netreba nič náročnejšie. Niečo, čo by mohlo zostať mokré, v kajaku môžete byť dokonca aj bosí, treba mať však nejaké gumenú obuv pri nalodení proti šmyku. „Ľudia sa na margo tej špinavej vody boja, že sa zašpliechajú alebo do nej padnú, môžem ich však uistiť, že tento druhu kajaku je natoľko bezpečný, že do vody pri je správnom používaní nespadnú a mokrí budú len minimálne.

Dano prichádza každú stredu, môžete si ho aj objednať na tel. čísle 0907 255 036. Je ochotný prísť aj počas iných dní podľa dohody.

kajaky NR
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM