Správy

Na problémy v Podhájskej už pred 10 rokmi upozorňoval bývalý starosta obce Hul

Na termálnom kúpalisku v Podhájskej zasahovali policajní špecialisti na environmentálnu kriminalitu z Prezídia Policajného zboru.

Ilustračný obrázok k článku Na problémy v Podhájskej už pred 10 rokmi upozorňoval bývalý starosta obce Hul
4
Galéria

Vyšetrovanie sa týkalo čerpania a používania termálnej vody bez príslušných povolení a v rozpore s vydanými povoleniami. Súčasne bolo zamerané aj na závažné znečisťovanie životného prostredia vypúšťaním bazénovej vody bez povolenia do vodného toku, informovala polícia.

Na problémy, ktoré spôsobuje vypúšťanie použitej vody z bazénov do potoka Liska, poukazoval už pred desiatimi rokmi vtedajší starosta obce Hul František Golha.

„Robia to už dlhé roky. Geotermálny vrt by mal byť reinjektovaný, no nie je. Všetky tie povolenia na prevádzku sú akési čudné, je v tom bordel a nikto nikdy dodržiavanie povolení a zákonov nekontroloval,“ tvrdil Golha. Podľa neho geotermálna voda využívaná na rekreačné účely na termálnom kúpalisku, ktorá má zloženie slanej morskej vody, narúša ekosystém.

Jeho slová potvrdili aj geológovia, podľa ktorých patrí ložisko geotermálnej vody k uzavretým ložiskám, čo znamená, že sa neobnovuje, a preto je nevyhnutné použitú vodu zatláčať naspäť. S cieľom zatláčania vody späť bol pred zhruba 35 rokmi vybudovaný reinjektážny vrt, ktorý však nebol využívaný.

Vtedajší starosta Podhájskej Vladimír Bakoš tvrdil, že kúpalisko nemôže použitú vodu reinjektovať z hygienických dôvodov. Krajský úrad životného prostredia v Nitre však oponoval, že reinjektovaná by mala byť všetka voda, ktorá vyteká z vrtu. "To sa nerobí a nikto to nekontroluje. Kúpalisko vodu aj všetok odpad veselo vypúšťa do Lisky, čím sa narúša ekosystém. Nehovoriac o tom, že ľudia v našej obci tou vodou polievajú záhrady,“ upozorňoval už v roku 2010 Golha.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zásah polície v Podhájskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM