Monika Földešiová Kultúra

Na organovom festivale Ars Organi Nitra po prvý raz Poliak

Štvrtý ročník medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra pokračoval 8. mája koncertom poľského interpreta Waldemara Krawieca. Organista, ktorý organizuje podobný interpretačný festival Antona Chlodovského v Poľsku, druhú májovú nedeľu rozo

Svoj program prispôsobil technických a zvukovým parametrom tohto hudobného nástroja, ktorý patrí medzi moderné a komorné. Do večerného programu si zvolil nemeckých a talianskych autorov od baroka po súčasnosť, ako sú J. S. Bach, J. G. Walther, D. Zipoli a G. Quirici. Krawiec je na medzinárodnej hudobnej scéne známy tým, že propaguje a interpretuje pôvodnú sliezsku hudbu. Preto so sebou priniesol ukážku poľskej tvorby z dielne autora Mariana Sawu (1937 – 2005). V jeho sekvenciách – Sekwens bolo možné zachytiť citácie Bachovej fúgy, gregoriánsky nápev Dies irae, čo sú spolu s prvkami poľských duchovných piesní a folklóru typické črty jeho tvorby. „Po prvý raz v histórii festivalu sa nám podarilo získať pre naše podujatie poľského interpreta. Veľmi sa tomu teším, pretože naše hudobné školy majú veľa spoločného,“ podotkla na margo druhého festivalového večera umelecká riaditeľka, dramaturgička i zakladateľka Ars Organi Nitra Mária Plšeková.

Tretí festivalový večer Ars Organi Nitra 2011 v nedeľu 15. mája bude patriť mladému reprezentantovi talianskej organovej školy Davide Marianovi. Jeho recitál začne o 19. hodine v Kostole sv. Ladislava u Piaristov v Nitre. Viac informácií nájdete na webovej stránke festivalu www.organfest.sk.

Silvia Struhárová Foto: Nitra24

ars organi
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM