Správy

Na Oponickom hrade pokračuje archeologický výskum: Podaril sa im zaujímavý OBJAV

Archeológovia sa opäť zamerali na jednu z najobľúbenejších zrúcanín v našom okolí. Na Oponickom hrade pracujú už šiestu sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Na Oponickom hrade pokračuje archeologický výskum: Podaril sa im zaujímavý OBJAV
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Na doskúmanie severovýchodného úseku obvodovej hradby horného hradu a pod ním sa nachádzajúceho priestoru parkánového múru, juhozápadnej steny neskororenesančného paláca, je zameraný tohtoročný výskum Oponického hradu v okrese Topoľčany.

Pridali sa aj študenti

Šiesta sezóna výskumu sa začala koncom júna, jeho iniciátorom je občianske združenie Apponiana.

Výskum realizuje Katedra archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pod vedením Dominika Repku. V rámci povinnej terénnej praxe sa na ňom aktívne zúčastňujú aj študenti z Katedry archeológie FF UKF.

„V skúmanom priestore sa nám podarilo objaviť dverný otvor aj s náznakom klenby a dobre zachovanou tehlovou podlahou,“ informoval Repka.

Prečítajte si tiež

Pozrite si výsledky práce

Výsledky práce archeológov si široká verejnosť môže pozrieť do konca septembra v priestoroch Krajskej knižnice Karola Kmeťka. Tam sa po ukončení výstavy Archeologický výskum a obnova Oponického hradu v Ponitrianskom múzeu v Nitre presunula časť archeologických nálezov nájdených na Oponickom hrade.

Návštevníci majú možnosť pozrieť si výber nálezov dokumentujúcich život na hrade, ktoré sú doplnené postermi so základnými informáciami o výskume, nálezoch a obnove hradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: Oponický hrad
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM