Peter Klimant Správy

Na Nitru sa valí divoké počasie: Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami!

Meteorológovia dvíhajú varovný prst. Okres Nitra majú zasiahnuť búrky s krúpami a možné sú aj intenzívne lejaky. Pozrite, kedy s výčinmi počasia treba počítať.

Ilustračný obrázok k článku Na Nitru sa valí divoké počasie: Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Pokiaľ sa chystáte von, nezabudnite si pribaliť aj dáždnik. Podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) môžu totiž v našom regióne padnúť desiatky milimetrov zrážok a bacha si treba dať na búrky i na krupobitie. „V okrese Nitra sa očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňujú odborníci.

Meteorológovia zo SHMÚ už preto vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa, ktorá trvá dnes od 18:00 hodiny do piatkového obeda.

Podľa SHMÚ môžu byť s búrkami spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. „Pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 25 m/s (60 – 90 km/h),“ informujú meteorológovia, podľa ktorých je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zároveň ďalej vystríhajú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM