Kultúra

Na Nitriansky hrad sa vracia život: Brány otvára aj Vazulka

Máte radi dobroty? Vazulova veža na Nitrianskom hrade bude opäť otvorená. Je sa na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Na Nitriansky hrad sa vracia život: Brány otvára aj Vazulka
16
Galéria

Návštevníci Nitrianskeho hradu sa môžu tešiť na dobroty vo Vazulke. Ponuka bude aj tento rok pestrá.

Vazulovu vežu plánujú otvoriť v piatok 7. mája. Informovala nás o tom riaditeľka Diecézneho múzea Nitrianskeho biskupstva Veronika Pleštinská.

Od piatka do nedele bude otvorená od 10.00 do 20.30 hodiny. Návštevu si môžete naplánovať aj cez týždeň. Okrem pondelka je otvorená každý deň. Otváracie hodiny v utorok až štvrtok sú od 13:00 do 20:30 hodiny.

Postupne plánujú otváracie hodiny rozširovať. Závisieť to bude od záujmu turistov.

Na čo sa môžete tešiť?

Vazulka bude tak ako minulý rok ponúkať kávu a zákusky, limonády a čapované nápoje, tiež i niečo slané na zahryznutie. Obľube sa tešia aj kvalitné vína z blízkeho okolia Nitry.

„Ponuka zohľadňuje špecifiká tohto miesta, najmä koláčiky sme tento rok ladili tak, aby medzi nimi bol napríklad aj koláčik „Kardinál rez“, piecť budeme aj chutné „Biskupské čiapky“ a v ponuke ostáva aj obľúbený „Štedrák“, ktorý je už našou neoddeliteľnou súčasťou," priblížil riaditeľka múzea.

Teplé jedlá nečakajte

Vo Vazulke nie je priestor na podávanie teplých jedál. Riaditeľka Diecézneho múzea vysvetlila, prečo.

„Na našom sortimente sa odráža aj skutočnosť, že sme v top pamiatkovej zóne, nemôžeme pristaviť k prevádzke sklady a pod. Každý jeden ponúkaný sortiment vyžaduje splniť hygienické nároky na skladovanie, spracovanie a podobne. Na hradnom kopci nám však ponuku kvalitného gastro zážitku bohato zastúpi Castellum Cafe," pripomenula Pleštinská.

Aktuálne témy

Posedenie na terase

V zmysle platných nariadení s dodržaním rozostupov medzi stolíkmi a pravidelným dezinfikovaním si budete pred Vazulkou môcť posedieť. Terasa na poschodí vo veži sa však zatiaľ používať nebude. Nebude sa dať vyjsť ani na ochodzu.

„Budeme musieť predísť aj tlačeniu vo vnútri pri pulte, za vzniknutý diskomfort sa už vopred ospravedlňujeme, ale záver sezóny minulého roka nás mnoho v tomto smere naučil a vieme, čo chceme tento rok zmeniť, resp. vylepšiť,“ doplnila.

Myslia na domácich

Vazulka chce vyhovieť turistom aj domácim. „Večer sa meníme na príjemné miesto pre domácich, najmä vďaka nezameniteľnej atmosfére západov slnka, v pozadí s vrchom Zobor. Po 18:00 hodine sa vstupné na hrad už nevyberá, pochopiteľne je to čas určený najmä pre domácich,“ povedala Pleštinská.

Okrem toho pripravil tento rok Nitriansky hrad pre domácich návštevníkov permanentku na sezónu.

Domáci tak platia jednorázovo 1 euro na celú sezónu, dôchodcovia neplatia vôbec. Toto opatrenie bolo nastavené aj s ohľadom na Vazulovu vežu, aby domáci zakaždým neplatili vstupné do hradného areálu.

„Ak všetko pôjde tak ako má, Vazulka bude otvorená do polovice októbra, tak ako minulý rok. Je to prevádzka bez kúrenia, budeme tam dovtedy, pokiaľ to náš personál bude zvládať bez ujmy na zdraví. Miesto však milujeme, tak ako naši verní zákazníci a veríme, že príležitostne ho opäť otvoríme v advente, či na Valentína,“ dodala na záver riaditeľka múzea Veronika Pleštinská.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nitriansky hrad
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM