Nikoleta Kováčová Kultúra

Na Nitriansky hrad prídu KELTI: Užite si dobové POPOLUDNIE

Veľký propagátor histórie a sprievodca sa v nedeľu prezlečie za Kelta a s priateľmi verejnosti ukáže, ako sa na území Nitry žilo kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Na Nitriansky hrad prídu KELTI: Užite si dobové POPOLUDNIE
5
Galéria

„Nitra zohrávala významnú a neraz dokonca zásadnú úlohu v kultúrnom vývoji Slovenska. Územie nášho mesta bolo týmto záhadným národom intenzívne obývané po dvestopäťdesiat rokov. Obľúbení hrdinovia Asterix a Oblelix nám nie sú až tak vzdialení ako sa môže zdať,“ hovorí propagátor histórie a sprievodca Matej Šiška alias Slavobor Nitriansky.

Repliky keltských pamiatok

V nedeľu 16. júna 2024 na Nitrianskom hrade chce návštevníkom priblížiť fascinujúce obdobie vlády Keltov. „S ich výnimočnými pamiatkami sa môže verejnosť prvýkrát zoznámiť bezprostredne. Širokú kolekciu replík nálezov zhotovil kolektív najlepších umelcov a remeselníkov. Niektoré sú typické výlučne pre toto obdobie, iné sa stali vzorom a inšpiráciou pre nasledujúce kultúry vrátanie našej slovanskej,“ dodáva Slavobor Nitriansky.

Martinský vrch v Nitre sa podľa slov autora projektu Kelti z Martinského vrchu stal archeologickým fenoménom tiež kvôli nálezu unikátnej rímskej mince Aes Grave. Práve od nej sa bude odvíjať rozprávanie Slavobora Nitrianskeho. „Súvislosti spojené so slávnym nálezom nás privedú do obdobia púnskych vojen a k postave vojvodcu Hanibala,“ upresňuje.

Nitrania pred bránami Ríma?

Ak sa pýtate, či mohli stáť nitrianski bojovníci Ante Portas – pred bránami Ríma, tak odpoveď zistíte, keď sa v nedeľu 16. júna vyberiete do Gotickej priekopy na Nitriansky hrad.

Podujatie je vhodné pre rodiny s deťmi, začína sa o 16. hodine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Kelti na Nitrianskom hrade
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM