Rastislav Búgel Iné športy

Na MS v hokejbale sa predstaví množstvo Nitranov: Aké sú ambície reprezentácie?

Na jubilejných 10. MS v hokejbale mužov v kanadskom meste St. John's (2.-9. júna) budú slovenskí reprezentanti obhajovať bronzové medaily zo šampionátu, ktorý sa v roku 2011 konal v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Na MS v hokejbale sa predstaví množstvo Nitranov: Aké sú ambície reprezentácie?
Zdroj: TASR

V 23-člennom kádri trénera Jozefa Ďurisa figuruje jedenásť hráčov z domáceho šampionátu spred dvoch rokov. Muži absolvovali dve sústredenia pred šampionátom, prvé v dňoch 11.-12. mája a druhé 25.-26. mája na zimnom štadióne v Martine, kde dolaďovali formu a venovali sa najmä presilovkám a hre v oslabení. „Mužstvo sme skladali počas celého roka a môžem spokojne konštatovať, že sú v ňom všetci hráči, ktorých sme v ňom chceli mať a ktorí ukázali oprávnenosť nominácie. V kádri sú skúsení hráči doplnení mladíkmi, ktorí ešte neboli v reprezentácii. Naším cieľom bolo zostaviť mužstvo, ktoré bude ťahať za jeden koniec povrazu. Myslím, že v príprave proti Čechom sme ukázali bojovnosť a veľkú vôľu a tieto vlastnosti by nás mali zdobiť aj v Kanade,“ povedal Ďuris, ktorého tím v marcovej príprave odohral dva zápasy s úradujúcimi majstrami sveta – Čechov najskôr v Gajaroch zdolal 5:3, no v odvete už súper nepripustil prekvapenie a triumfoval tesne 2:1.

Medailové ambície

Aj na tohtoročnom šampionáte by Slováci radi získali cenný kov. „Na MS Slovensko zakaždým získalo medailu a my chceme v tomto trende pokračovať. Nerád hovorím o konkrétnych cieľoch dopredu, ale semifinále by sme chceli hrať. Favoritmi šampionátu budú domáci Kanaďania a Česi, ktorí sa pokúsia o majstrovský hetrik. Aj my však máme vysoké ambície, veľmi dobrí sú Američania, napredujú aj Švajčiari a Gréci. Nečaká nás ľahká úloha,“ doplnil Ďuris, ktorého zverenci sa v základnej A-skupine stretnú postupne s Pakistanom (2. júna o 20.30 SELČ), Nemeckom (3. júna o 18.30), Kanadou (5. júna o 00.45) a Gréckom (7. júna o 00.30).Priamo do semifinále sa prebojujú víťazi dvoch 5-členných skupín, tímy z druhých a tretích miest medzi sebou odohrajú krížovým systémom (2A-3B, 2B-3A) štvrťfinálový duel. „Dôležitý bude vstup do turnaja s Pakistanom, pretože na zápas nastúpime po krátkej aklimatizácii a budeme sa snažiť zvyknúť na 4,5-hodinový časový posun. Musíme to zvládnuť, určite budeme hrať so štyrmi formáciami, aby sme únavu medzi hráčov rovnomerne rozdelili,“ povedal Ďuris.

Prezidentom Jozef Stümpel

Prezidentom SHbÚ je od októbra minulého roka bývalý hokejový internacionál Jozef Stümpel, ktorý získal posledné slovenské mužské zlato v roku 1999 na domácich MS vo Zvolene ako hráč. Teraz túži po podobnom úspechu aj na funkcionárskom poli: „Času bolo naozaj málo a prioritným cieľom bolo zohnať peniaze na svetový šampionát. Je to finančne veľmi nákladná akcia, St. John's je navyše geograficky nevýhodný z nášho pohľadu, tým pádom nás veľa peňazí stáli už len samotné letenky. No spoločnými silami sme sa to snažili zvládnuť najlepšie ako sme mohli a výsledkom je, že si hráči nemusia nič hradiť,“ povedal na úvod pre portál hokejbal.sk a pokračoval: „Tréneri oboch reprezentácií venovali príprave množstvo času a snažili sa dávať dokopy to najlepšie. Verím, že sa spoločne vrátime s medailami. Teda presne tak, ako z každého svetového šampionátu, ktoré sa doteraz konali.“

Nominácia Slovenska na MS:

brankári: Stanislav Petrík (HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Jozef Bratina (KKF DT Považská Bystrica)

obrancovia: Jozef Minárik (LG AZhokej Bratislava), Pavol Blahut, Dušan Danko (obaja ŠHBK Ružinov), Filip Titka, Martin Haring, Ivan Káčer (všetci HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Oskar Šlachtič (HBK Kometa Vrútky), Roman Bujdák (KKF DT Považská Bystrica)

útočníci: Michal Hrivnák, Róbert Kašša, Milan Ladiver, Milan Beniač, Lukáš Madera, Marek Slovák (všetci HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Ján Rímsky (Kert Park Praha), Boris Oravec (MŠK Kežmarok), Michal Wagner, Peter Žulko, Patrik Svitana (všetci Imperial Vitamins Martin), Jaroslav Martinusík (HBK hokejmarket Skalica), Miroslav Behúl (ŠHBK Ružinov)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM