Rastislav Búgel Samospráva

Na mestskú kartu zabudnite! Projekt začína odznova

Projekt dlho pripravovanej mestskej karty s názvom City Card sa v Nitre začína nanovo. Karta mala Nitranom priniesť množstvo výhod pri nakupovaní, cestovaní mestskou autobusovou dopravou či platení za mestské služby.

Ilustračný obrázok k článku Na mestskú kartu zabudnite! Projekt začína odznova

Po dlhých prípravách a hľadaní optimálneho spôsobu fungovania karty sa dnes mestskí poslanci rozhodli, že spoluprácu so súčasným dodávateľom systému ukončia a mesto vypíše novú verejno-obchodnú súťaž.

Zvrat po vyše roku

Dodávateľom a realizátorom projektu bola až do dnes spoločnosť ID-KARTA. Tá vykonala ešte v polovici roka 2011 anketu a prieskum záujmu o zavedenie mestskej karty. Viac ako 90 percent opýtaných malo o takúto službu záujem. Súčasne spoločnosť oslovila vyše 100 obchodných prevádzok v meste, ktoré sa do komerčnej časti projektu chceli zapojiť.

Po 14 mesiacoch prípravných prác sa však bude musieť firma o túto zákazku znovu uchádzať vo verejno-obchodnej súťaži. Milan Kratochvíl zo spoločnosti ID-KARTA takéto riešenie nepovažuje za správne. „Na projekte sme intenzívne pracovali 14 mesiacov. Kto nám to teraz zaplatí?“ spýtal sa mestských poslancov na ich dnešnom rokovaní.

Podľa viceprimátora Štefana Štefeka mesto nemá voči firme ID-KARTA nijaké podlžnosti. Pripomenul tiež, že to bola práve ID-KARTA, ktorá nedotiahla projekt mestskej karty do konca. „Nechcem povedať, že nás zavádzali, ale mali sme napríklad informácie a listy, ktoré prichádzali od ich spolupracujúcich firiem. Tie nesvedčili o tom, že tento projekt speje do zdarného konca tak, ako to tu oni dnes prezentovali, skôr naopak. Mali 14 mesiacov na to, aby nás presvedčili o tom, že ten ich systém je správny. Veď tá karta tu už dávno mohla fungovať. Oni vo svojom prvom materiáli sľubovali nejaké lehoty, že do troch mesiacov to bude hotové. No a tri mesiace a 14 mesiacov je asi pekný rozdiel,“ myslí si Štefek.

Termín je vo hviezdach

Ten zároveň upozornil na fakt, že príprava mestskej karty je mimoriadne zložitý proces, v rámci ktorého musia byť kompatibilné rôzne platobné systémy, systém vyberania cestovného u autobusového dopravcu a množstvo ďalších komponentov. „Možno aj preto s tým majú v mnohých mestách sústavné problémy. S kompatibilitou boli ťažkosti aj u nás, preto sme sa rozhodli vypísať novú verejnú súťaž,“ konštatoval Štefek.

Podľa jeho slov sa momentálne nedá povedať termín, kedy by mohla byť verejno-obchodná súťaž na dodávateľa mestskej karty ukončená. „Z tohto dôvodu nemôžem ani odhadnúť dátum, kedy by mohla byť uvedená do života,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM