Správy

Na klasické vianočné mestečko zabudnite: V Nitre bude 6 stánkov

Hygienici povolili v Nitre šesť vianočných stánkov. Predajcovia budú ponúkať horúce nápoje aj jedlo.

Ilustračný obrázok k článku Na klasické vianočné mestečko zabudnite: V Nitre bude 6 stánkov
53
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na klasické vianočné mestečko musela pre pandémiu zabudnúť aj Nitra. Obyvatelia a návštevníci mesta pod Zoborom sa však môžu tešiť aspoň na pár stánkov.

Podľa doterajších informácií to vyzerá tak, že v meste bude rozmiestnených šesť stánkov. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Nápoje aj jedlá

„Všetky budú ponúkať jedlo a nápoje, ani jeden z nich nebude mať vo svojej ponuke remeselné produkty. Je to maximum, čo nám umožnili aktuálne platné epidemiologické pravidlá. Tešíme sa, že sa po konzultácii s hygienikmi našlo aspoň takéto kompromisné riešenie a naozaj by nás mrzelo, ak by sme nemohli mať vôbec žiadne vianočné stánky,“ dodáva hovorca mesta.

Rozmiestnenie stánkov

Mesto poskytne dva drevené stánky. Umiestnené majú byť pred dvoma kamennými prevádzkami (Šmak a Premier Club). Obsluhovať v nich budú zástupcovia spomínaných podnikov. „Na zvyšné štyri predajné stánky mesto iba vydávalo súhlas na ich umiestnenie,“ spresnil hovorca.

Výber predajcov

Do predaja v stánkoch sa zapojí osem predajcov, ktorí uspeli v súťaži. „V prvej fáze budú predávať štyria a v ďalšej fáze ďalší štyria predajcovia,“ prezradil Tomáš Holúbek, pričom prvá fáza bude od 3. do 13. decembra a druhá potrvá tiež 10 dní, do 23. decembra.

„Radi by sme upozornili obyvateľov Nitry aj návštevníkov mesta, aby dodržiavali všetky platné epidemiologické nariadenia, teda hlavne dodržiavanie rozostupov, povinnosť nezhromažďovať sa vo väčších skupinkách, povinnosť nosiť rúška cez nos aj ústa a hygiena rúk,“ pripomína nitriansky hovorca.

Vianočná výzdoba

Približne 14-metrový „stromček“ osadili na námestí 10. novembra. Smrek pichľavý rástol pod Kalváriou a mestu ho daroval pán Trubíni.

Pešiu zónu rozžiari aj svetelná brána, hviezdne nebo a vianočné gule.

Vianočná výzdoba bude podľa radnice hotová najneskôr 4. decembra, kedy má byť aj rozsvietenie vianočného stromčeka.

Sviatočnú atmosféru bude pripomínať aj tradičný betlehem, ktorý sa na svoje miesto vráti koncom novembra. „Obyvatelia aj návštevníci Nitry sa môžu tešiť na betlehem aj tento rok. Bude tvoriť vianočný kolorit centra mesta tak, ako aj vianočný stromček a ďalšie vianočné dekoratívne prvky,“ prezradil nitriansky hovorca Tomáš Holúbek. Dodal, že výzdoba sa robí postupne.

Okrem vianočného stromčeka bude na Svätoplukovom námestí ďalších 16 vyzdobených stromčekov a na priľahlej pešej zóne 11 stromčekov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Vianočné trhy v Nitre, 2019
53
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM