Veronika Kalinová Rôzne

Na hrade Gýmeš došlo k zrúteniu časti steny: Rozsah deštrukcie prekvapil!

Na hrade Gýmeš došlo v priebehu posledných dní k zrúteniu časti steny hradu. Momentálne sa nevie, nakoľko je stabilita hradu bezpečná, návštevníkom sa preto odporúča maximálna opatrnosť.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Gýmeš došlo k zrúteniu časti steny: Rozsah deštrukcie prekvapil!
Zdroj: Dnes24.sk

K zrúteniu časti steny hradu Gýmeš došlo na juhozápadnej strane paláca smerom do južného nádvoria hradu, informoval Andrej Košút z Občianskeho zruženia CASTRUM GHYMES.

Pád múru sa očakával

„Ide o najväčší úbytok muriva na hrade za posledné roky. Stena bola už dlhé roky značne vyklonená smerom do nádvoria, s vážnymi statickými poruchami v päte múru. Pre spomínané vyklonenie múru, žiaľ, nebola pravdepodobná jej záchrana, pád sme viac menej očakávali, trochu nás však prekvapil rozsah deštrukcie,“ povedal Andrej Košút.

Na hrade maximálne opatrne

Momentálne sa nevie s istotou, či je aj zvyšok steny paláca a terén v mieste deštrukcie stabilný. „V tejto súvislosti by sme preto prosili návštevníkov, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti nezdržovali v mieste deštrukcie a pri prechode do ďalších častí hradu nevyužívali prechodový tunel medzi južným nádvorím a hradným jadrom, ale chodník vedúci cez bastión a ďalej popri hranolovej veži,“ upozornil Košút. Rozsah deštrukcie, prípadné následky a ďalší postup musia podľa jeho slov posúdiť odborníci.

Foto: OZ CASTRUM GHYMES

Zrútenie steny na hrade Gýmeš
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM